Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Коломийському музеї відбулися літературні читання

Новини

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Йосафата Кобринського ( м. Коломия) відбулися музейні літературні читання.

Про це пише на сторінці «Facebook» Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА.

«Любіть Україну, любіть своє рідне, хоч воно не дорівнює чужому, але воно своє, старайтесь це рідне піднести до рівня чужих культур. Не міряйте свого рідного французьким метром, а оцінюйте його висоту своїм рідним ліктем, додумайте про те, що коли б ті великі народи, після яких дехто нашу культуру оцінює, жили серед таких злиднів як ми, то хто зна, чи їхня література дорівнювала б сьогоднішній нашій».

Генеральна директорка Ярослава Ткачук ознайомила присутніх з передісторією створення меморіальної кімнати Андрія Чайковського в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Пркуття імені Й. Кобринського й відзначила зусилля музейників задля того, щоб заборонена радянською владою постать Чайковського «вийшла з підпілля» і його творчий та науковий доробок став надбанням широкої громадськості.

Викладач Коломийського інституту Микола Васильчук присвятив свою доповідь темі перетину Андрія Чайковського і Василя Стефаника на місцевих теренах.

Краєзнавець Богдан Волошинський розповів про пошукову роботу, яка передувала 4-томному виданню про феномен А. Чайковського. Одна з розвідок пана Волошинського розкриває зв’язок Чайковського і – несподівано – театру. Серед його заслуг дослідник відзначив, зокрема, впорядкування правового регулювання відносин між засновником театру й колективу, обіймання посади розпорядника фонду порятунку театру тощо.

Модерувала захід кандидатка філологічних наук Галина Волощук.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua