Онлайн TV FM радіо FM пауза

Калуська міська рада прийняла три звернення до Кабінету Міністрів України

Калуш

«Про фінансування освіти». Три звернення до Кабінету Міністрів України прийняли сьогодні, 29 лютого, на пленарному засіданні 62-ї сесії Калуської міської ради. Усі – стосуються фінансування освітньої галузі, яке передбачене із державного бюджету. Депутати схвалили звернутися до Кабінету Міністрів України щодо розподілу обсягу освітньої субвенції.

«Потреба на оплату праці педагогічних працівників, які працюють у системі загальної середньої освіти Калуської МТГ складає 236,5 млн гривень. Згідно з розподілом освітньої субвенції на 2024 рік нашій громаді на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, з державного бюджету передбачено видатки в розмірі 202,2 млн. гривень. Дефіцит освітньої субвенції при забезпечені мінімальних виплат та надбавок становить 34,4 млн. гривень»,– повідомила Калуська міська рада.

У 2023 році на оплату праці працівників закладів загальної середньої освіти додатково, за рахунок коштів місцевого бюджету було виділено 23,957 млн гривень.

Проте, для місцевого бюджету, наголошено у зверненні, покриття дефіциту наразі є непосильним. Згідно з нормами, викладеними у Бюджетному кодексі України Кабінет Міністрів України здійснює розподіл резерву освітньої субвенції та може визначати напрями використання таких коштів. Відтак міська рада просить уряд здійснити перерозподіл обсягу освітньої субвенції на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти з метою недопущення утворення заборгованості в частині нарахування та виплати заробітної плати.

Зараз у Калуській громаді напрацьовують шляхи економії коштів та оптимізації галузі освіти. Для кращого розуміння ситуації прийняли звернення до Кабінету Міністрів України про оприлюднення розрахунку обсягу освітньої субвенції на 2024 рік.

Окремо Калуська міська рада звернеться до Кабінету Міністрів України і про надання субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами.

«У нас навчаються діти із особливими освітніми потребами, і держава взяла на себе зобов’язання виплачувати заробітну плату тим працівникам, які займаються із цими дітками, із державного бюджету. Однак, на кінець лютого не надійшло жодної копійки державних коштів для оплати послуг тим, хто проводить корекційно-розвиткові заняття», – наголосила заступниця міського голови Надія Гуш.

Торік на ці потреби для Калуської громади спрямували 811,7 тис. гривень. Цього було недостаньо, відтак, із місцевого бюджету дофінансували 867 тис. гривень. Через незабезпеченість фінансовим ресурсом цієї субвенції на оплату корекційних занять у закладах освіти Калуської громади проведено та неоплачено у 2024 році занять на суму 495,25 тис. гривень.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua