Онлайн TV FM радіо FM пауза

8 березня – день жінок та день боротьби з дискримінацією і сексизмом

Історичні хроніки

8 березня є міжнародною датою, яку щорічно відзначають на згадку про культурні, політичні та соціально-економічні досягнення жінок.

Історія створення свята

Найчастіше цей день пов’язують зі святом квіточок, пташок і жіночності, але насправді сенс цієї дати – в боротьбі за рівні права. 8 березня має довгу історію створення.

Від середини XIX століття, в різних країнах світу почали мітингувати жінки.

8 березня 1857 року в Нью-Йорку американські текстильниці виступили з певними вимогами. Це був «марш порожніх каструль», де жінки били в каструлі, вимагаючи надати їм 10-годинний робочий день замість 16-годинного, рівну з чоловіками заробітну плату і виборче право. Страйк не дав жодних результатів, а мирний мітинг було розігнано поліцією.

8 березня 1908 року в Нью-Йорку відбулася демонстрація «соціалістичних жінок», пов’язана з текстильними страйками у 1857-58 роках. Тисячі жінок вимагали права голосу, виступили проти важких умов праці та проти праці дітей.

До 1908 року щорічні демонстрації стали настільки масштабними, що це спонукало Соціалістичну партію Америки оголосити 28 лютого 1909 першим Міжнародним днем жінок.

Клара Цеткін запропонувала встановити Міжнародний жіночий день, який був би присвячений боротьбі за жіночу рівність та емансипацію.

Клара Цеткін

Ідея Міжнародного жіночого дня була запропонована Кларою Цеткін на великій жіночій зустрічі на Другому світовому конгресі соціалістичної партії у Копенгагені. Відбулося це у серпні 1910 року.

8 березня – вихідний чи ні?

Частина депутатів Верховної Ради України запропонувала внести до Кодексу законів України зміни, які стосуються встановлення українських свят – Законопроєкт №9009.  У ньому пропонують відмовитися від 8 березня, а замість нього святкувати день української жінки 25 лютого – в честь день народження Лесі Українки.

Але поки законопроєкт на розгляді 8 березня залишається державним святом. Жіночий день в Україні 2024 відзначатимуть, як і раніше, але без офіційного вихідного.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua