Онлайн TV FM радіо FM пауза

У світі триває Міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем

У світі триває Міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем Новини

Свинець – токсичний метал, який спричиняє значне забруднення навколишнього середовища і виникнення проблем зі здоров’ям людей у багатьох країнах. З 20 до 26 жовтня у світі триває Міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем.

Про це пише на сторінці «Facebook» Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб

За даними ВООЗ, вплив свинцю спричинив понад 1,5 мільйона смертей у світі у 2021 році. Сьогодні він входить до списку 10 найнебезпечніших хімічних речовин для дітей і жінок репродуктивного віку.

Коли свинець потрапляє в організм, він має властивість накопичуватися і негативно впливати на мозок, нервову систему, систему крові, нирки тощо.

В Україні основними джерелами забруднення довкілля свинцем є:

  • переробка свинцю;
  • його виплавлення;
  • використання у промисловому виробництві;
  • застосування в широкому асортименті продукції.

Чималу кількість свинцю в світі становить виробництво свинцево-кислотних акумуляторних батарей для механічних транспортних засобів. Але свинець також застосовується у багатьох інших виробах: у пігментах, фарбах, вітражах, боєприпасах, ювелірних виробах, при фарбуванні іграшок тощо.

Отруєння свинцем (сатурнізм) — один з найпоширеніших типів інтоксикації важкими металами. Розрізняють гостру та хронічну форми отруєнь. Доза свинцю, отримана організмом, вимірюється шляхом визначення концентрації свинцю в крові.

В Україні найпоширенішою є хронічна форма отруєння. У дітей зростає ризик через використання дитячих іграшок, одягу, текстилю, виготовлених з неякісних матеріалів.

У дорослого населення отруєння виникає найчастіше під час виготовлення акумуляторів, на виробництві віконних профілів із ПВХ з використанням стабілізаторів, які містять свинець, деяких фарб та барвників тощо.

sv - У світі триває Міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем - rai.ua
А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua