Онлайн TV FM радіо FM пауза

Як в наш час піклуватися про ментальне здоров’я?

Здоров'я

Що таке щастя? Для кожного – це поняття має різне значення. Для когось – сімʼя і діти чи карʼєра, а для когось і шматочок шоколаду. А як почувають себе жителі Івано-Франківська? Ми провели соціальне опитування – поставили питання «Чи ви щасливі?» одній сотні перехожих.

Для цього обрали одне з найпопулярніших місць – «Стометрівку» (хоча довжина вулиці сягає 450 метрів) та почали запитувати перехожих. Далі була Ратуша – теж красиве місце для любителів вечірньої прогулянки. Цим не завершилось, шлях був довгим, щоб максимально якісно провести експеримент.

Матуся з дитиною, самотній хлопець на лавці, хлопець в черзі за продуктами, двоє подруг, четверо друзів, іноземець, чоловік похилого віку, чоловік з дружиною, мати з трьома дітьми, дівчинка школярка, студенти, пара закоханих. Контингент людей був зовсім різним. Ті, які гуляли більшими компаніями, зазвичай, відповідали більш позитивно, ніж ті, що були поодинці. Багато хто розпитував про експеримент, висловлював свою думку та позицію щодо цього складного питання. Врешті-решт,  більшість перехожих задумувались, міркували до якого з варіантів все-таки схилитися. Їхня відповідь була неоднозначною, вже по тому як вони над цією загадкою гадали, ми розподіляли їх до якогось з блоків.

Отже,  результати експерименту. Ми опитали 100 незнайомих людей, різного віку, статі, положення. У підсумку вийшли такі цифри: 66% людей відповіли, що вони щасливі, а 34% сказали,  що не можуть назвати себе щасливою людиною. Також експеримент продовжився в соцмережі «Instagram», де кількість «щасливих» людей сягнула 67%, а ті, що відповіли «ні» – 33.

Одна літня пара відповіла, що в сімʼї вони повністю задоволені, але через «війну» не можуть собі дозволити такого задоволення – бути щасливими. Це не єдині люди, які підтверджували свою відповідь обставинами через повномасштабне вторгнення росії на територію України. Багато хто чекає та хвилюється за рідних, що воюють, дехто сумує за тим, хто був змушений поїхати з країни.

Взагалі, тема психологічно здоровʼя завжди мала певну позицію у суспільстві. Про це розповів психіатр та психотерапевт Микола Демків, який більше 10-ти років працює в напрямку когнітивно-поведінкової терапії.

«Щастя – це закриті базові потреби. Мене наповнює те, що я можу допомагати своїм пацієнтам. Це одна із причин, чому я обрав саме той напрям, у якому зараз працюю. За допомогою психіатрії та її інструментів, я покращую рівень якості життя людям. І в цьому теж моє щастя», – поділився спеціаліст.

Також, психотерапевт роздумував над тим, як в сучасному світі розвивається психіатрія, та як люди різного віку ставляться до цього.

«Скільки людей – стільки думок. Не можна узагальнювати як люди різного віку ставляться до психотерапії, це потрібно досліджувати. Але попит на звернення до спеціалістів за певною допомогою дійсно збільшився, гадаю, що через ситуацію в країні», – сказав Микола Демків.

Також, психотерапевт розповів як поводитися близькому оточенню людини, яка має важкий період і відвідує спеціаліста, щоб не нашкодити їй ще більше, а допомогти.

«Чим більша невідомість – тим більший стрес. Я б рекомендував зменшувати кількість цієї невідомості – досліджувати, ознайомлюватися. Родичі також можуть записуватись до психотерапевта з метою навчитися ладнати з близькою людиною. Вони можуть просити про допомогу, це нормально. Але найкраща порада – це говорити про свої почуття та емоції, не стримуватись та мовчати», – дійшов висновку психіатр.

Психологічну допомогу на сьогоднішній день можна знайти на багатьох платформах, організаціях та, звісно, у спеціалістів. Наприклад, великої популярності набирає Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», ініційована Оленою Зеленською, яка має на меті допомогти українцям знайти джерело сили.

Або ж можна звернутися до центру психологічної підтримки «ОбійМи». Це ініціатива психологів-волонтерів, які допомагають людям, котрі зазнали стресу внаслідок воєнних дій та переселення. 

UA Mental Help – це теж безкоштовна онлайн-платформа, до якої можуть звернутися всі, хто потребує психологічної допомоги.

«Ми боремося за ментальне здоров’я нашої нації, прагнемо навчити українців прислухатися до себе і не боятися звертатися до психологів, якщо вони потребують підтримки»,- зазначено на сайті платформи.

Звісно, в такий важкий для всіх час нелегко залишатися радісним, оптимістичним та щасливим. Але варто хоча б намагатися, дякувати нашим неймовірним захисникам та захисницям за те, що ми можемо жити. Не забувайте, що ментальний стан дуже важлива складова вашого здоровʼя. Піклуйтесь про себе та своїх близьких.

А яка ваша реакція?
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua