Онлайн TV FM радіо FM пауза

На Калущині зареєстровано випадки хвороби Лайма

Здоров'я

У 2023 році в Калуському районі з приводу укусу кліщами за медичною допомогою звернулися 26 осіб, інфікувалися від кліщів і захворіли на хворобу Лайма – 4.

Про це йдеться на офіційному сайті Калуської ради.

В І кварталі 2024 року в Калуському районі зареєстровано 1 випадок цієї недуги в 69- річної мешканки м.Калуша. Зараження відбулося під час відпочинку поблизу лісу в с.Завадка.

На обліку в Калуському районі за результатами дослідження кліщів перебувають 12 неблагополучних щодо хвороби Лайма територій: с.Завій, с.Підмихайля, с.Пійло, с.Мошківці, с.Станькова, с.Боднарів, м.Калуш, с.Стефанівка, с.Довгий Войнилів, с.Мислів, с.Бережниця, с.Болохів.

На території України кліщі переносять хворобу Лайма( іксодовий кліщовий бореліоз), кліщовий енцефаліт, туляремію, тощо серед людей, піроплазмоз серед собак. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду. Як правило, їх менше в суху жарку погоду і більше в прохолодну, похмуру. Кліщі вологолюбиві, тому їх чисельність найбільш велика у зволожених місцях. 

Момент укусу кліща безболісний і часто проходить непоміченим, але в період  кровосмоктання на місці укусу кліща розвивається запальна реакція, що супроводжується свербінням. Присмоктування кліща триває 15-20 хвилин. Через 6-12 годин з’являється припухлість, почервоніння.  Період живлення самиць на тілі людини може бути від 5 до 10 діб. На поверхні тіла кліщ може жити 1 місяць.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua