Онлайн TV FM радіо FM пауза

«Засипана капуста» стала нематеріальною культурною спадщиною України. Рецепт

Новини

Страва під назвою “засипана капуста” відтепер стала нематеріальною культурною спадщиною України. Її готували готували і на весілля, і на похорон, і в будні, і на свята.

Про це у Телеграмі поінформувала пресслужба МКІП, передає Укрінформ.

“Така традиція побутує в селах Руда, Гніздичів, Облазниця, Лівчиці, Ганівці, Покрівці та містах Стрий, Жидачів, Журавно, Ходорів Стрийського району Львівської області. Подібні страви готують і в інших частинах України, але вони мають свої особливості”, – розповіли у МКІП.

“За переказами “засипана капуста” була улюбленою стравою Івана Франка, а також її любили гетьман Іван Виговський, митрополит Андрей Шептицький, Іван Нечуй-Левицький, Михайло Коцюбинський, Ольга Бачинська. До вподоби вона була й Соломії Крушельницькій”, – поінформували у пресслужбі.

Рецепт “Засипаної капусти”

Якщо ви ніколи не куштували “засипану капусту” – ми підготували для вас один із класичних варіантів приготування цієї страви.

Для цього вам знадобиться:

  • 700 г квашеної капусти,
  • 1,5-2 скл. пшона,
  • 1 скл. сметани (краще домашньої),
  • 1 скл. молока,
  • 1 ст. л. борошна,
  • цибулина,
  • сало,
  • часник.

Квашену капусту відварити до готовності, води залишити, щоб тільки покрила капусту. Зверху висипати промите пшоно, не перемішувати (якщо перемішати, пшоно може пристати до дна каструлі і пригоріти). Варити до готовності пшона.

засипана капуста
molbuk.ua

Тим часом дрібно порізану цибулю підсмажуємо на олії до золотистості, вливаємо сметану, добре прогріваємо до загустіння.

Коли пшоно розвариться, беремо колотівку і починаємо інтенсивно розминати до однорідності. Більш зручний спосіб — ручний комбайн.

Після цього повертаємо кастрюлю на вогонь, солимо, вливаємо молоко, розмішане з борошном (борошно, щоб молоко не звернулось), помішуючи колотівкою, варимо хвилин 10.

Сало довільно порізати і підсмажити до шкварок. Подавати страву, поливши зверху шкварками, їсти вприкуску з часником.

Під час посту цю страву теж варили, тільки без молока і сметани, поливали зверху, підсмаженою на олії, цибулею.

А якщо вам ще не набридли цього сезону кабачки або ж ви уже не знаєте, що з ними зробити, то ловіть ще один цікавий і швидкий рецепт смачної закуски. Вона сподобається любителям пікантних снеків і точно буде кориснішою за чипси чи магазинні сухарики.

Джерело головного фото: nizhyn.in.ua

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua