У серпні 2025 року в Івано-Франківській області зареєстровано 2 випадки отруєння грибами.
У першому випадку захворіла 13-річна дитина з Івано-Франківського району.
Другий — сімейний випадок зареєстрований в Косівському районі: захворіло 4 особи, в т.ч. 2 дитини.
Сім’я споживала зелені голубінки (сироїжки), печені на вогні та смажені.
Оскільки на Прикарпатті грибний сезон триває, тож Головне управління Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області повторно нагадує та застерігає:
споживання дикорослих грибів може бути дуже небезпечним, викликати отруєння, і навіть завершитися летально.
Варто дотримуватися наступних правил:
– Грибними стравами не годуйте дітей! Не давайте їх дітям, вагітним жінкам, матерям, які годують грудьми, літнім людям, а також особам із хронічними хворобами травної системи.
– Збирайте лише добре знайомі гриби.
-Не беріть ті, в яких не впевнені. При найменшому сумніві — викидайте.
-Не збирайте частинки грибів, дуже молоді або ті, що мають ознаки старіння.
– Будьте особливо обережні з пластинчастими грибами!
-Збираючи сироїжки, можна переплутати з блідою поганкою — вона дуже отруйна і смертельно небезпечна.
Дотримуйтеся технології приготування грибів
-Не куштуйте сирі гриби! Не смажте їх просто на вогні.
-Гриби обробляйте того ж дня, коли зібрали.
-Перед приготуванням — ретельний огляд досвідченим грибником. Сумнівні — одразу в смітник.
-Проварюйте не менше 30 хв у підсоленій воді.
Дотримуйтесь правил консервування
Неправильно приготовані консервовані гриби можуть спричинити ботулізм .
Зберігайте готові грибні страви в холодильнику і не більше доби.
У разі отруєння негайно зверніться по медичну допомогу.
Підписуйтеся на наші канали, щоб завжди бути в курсі важливих новин Івано-Франківська та Прикарпаття.
• YouTube – https://www.youtube.com/@RAITVUA
• Сайт ТРК «РАІ» – https://rai.ua/
• Facebook – https://www.facebook.com/profile.php?id=100063475576480
• TikTok – https://www.tiktok.com/@trkrai?is_from_webapp=1&sender_device=pc