Онлайн TV FM радіо FM пауза

Заробляв на «мінуванні» освітніх закладів: кіберполіцейські викрили неповнолітнього фігуранта

Новини

Фігурант пропонував в інтернеті за гроші послуги сватингу (фейкові повідомлення про надзвичайний випадок) і доксингу (оприлюднення в інтернеті особистої інформації людини без її згоди). Поліцейські Миколаївщини викрили зловмисника та вилучили докази протиправної діяльності.

Про це повідомляє Кіберполіція.

Кіберполіцейські встановили, що неповнолітній пропонував в месенджерах знайти інформацію про особу та її рідних з відкритих джерел, а також здійснити кібербулінг жертви.

Надалі підліток надсилав клієнтам звіти про виконану «роботу». Для приховування свого місцезнаходження фігурант спочатку вказував вартість послуг у російських рублях, однак згодом надавав замовникам реквізити українських карток дропів для розрахунку у гривневому еквіваленті.

За даними слідства, у травні цього року хлопець надіслав на електронну пошту одного з навчальних закладів Миколаєва повідомлення про замінування з образливим змістом від чужого імені.

За вказаною адресою прибули співробітники вибухотехнічної та кінологічної служб. Поліцейські провели перевірку території та жодних небезпечних речовин чи вибухових пристроїв не виявили.

Слідчі відділення поліції № 2 МРУП ГУНП в Миколаївській області відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності) Кримінального кодексу України.

Попри спроби анонімізації, поліцейські встановили місцезнаходження фігуранта і провели санкціонований судом обшук за місцем його проживання. Правоохоронці вилучили компʼютерну техніку.

Під час огляду пристроїв підтверджено причетність підлітка до «замінування» миколаївського ліцею. Також виявлено групи у Telegram, у яких зловмисник за грошову винагороду приймав замовлення на розсилку неправдивих повідомлень про мінування та публікував прайс на свої «послуги».

Тривають слідчі дії з метою перевірки причетності зловмисника до інших аналогічних злочинів та встановлення його можливих спільників. Відпрацьовується версія співпраці з агентами країни-агресора.

Головне фото: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fsud.ua%2Fru%2Fnews%2Fpublication%2F215488-vchinennya-zlochinu-pid-chas-ispitovogo-stroku-vs-rozyasniv-chi-mozhlive-povtorne-zvilnennya-vid-vidbuvannya-pokarannya-z-viprobuvannyam&psig=AOvVaw0Ajn9QY3nx8MBhE9akPq8g&ust=1718869439728000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBEQjRxqFwoTCKDY4eyV54YDFQAAAAAdAAAAABAE

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua