Онлайн TV FM радіо FM пауза

Як захиститись від хвороби правця?

Новини

Правець – це інфекційна хвороба, яку викликають бактерії Clostridium tetani. Вони живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Від людини до людини це захворювання не передається. Натомість можна внаслідок потрапляння бруду в рану або поріз, укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини, тощо.

Про це повідомляє Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Інкубаційний період зазвичай становить від 3 до 21 дня (в середньому 10 днів) Чим сильніше забруднена рана і чим коротший інкубаційний період тим гірший прогноз для пацієнта.Основними симптомами є спазм щелепних м’язів, стискання щелеп, труднощі при ковтанні, асиметрія обличчя, спазми черевних м’язів, спазми м’язів по всьому тілу від кількох хвилин до кількох тижнів, гарячка, пітливість, утруднення дихання, підвищений кров’яний тиск і швидкий пульс.

Можуть також виникнути наступні ускладнення: мимовільне скорочення голосових зв’язок; переломи кісток під напругою власних м’язів; закупорка легеневої артерії або однієї з її гілок через згусток крові, що прийшов з інших місць в організмі по судинах (емболія легеневої артерії); пневмонія, легенева інфекція; дихальні порушення, що можуть призвести до смерті.

Смертність від правця сягає 70%. Єдиний спосіб профілактики це вакцинація. Вакцинувати потрібно як дітей, так і дорослих.

У дитячому віці для профілактики правцю використовують комплексну вакцину. Тобто захистить вона не тільки від правця, а й від дифтерії та кашлюку (АаКДП, АКДП), або ж дифтерії і правця (АДП, АДП-м).

За консультацією щодо вакцинації необхідно звертатись до сімейного лікаря, усі щеплення безоплатні як для дітей, так і для дорослих в комунальних закладах охорони здоров’я.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua