Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Івано-Франківській лікарні провели операцію на відкритому серці за методикою Ферацці

Новини

На деякий час зупиняють серце пацієнта, аби врятувати йому життя. В Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні фахівці інституту серцево-судинної хірургії Амосова спільно з місцевими медиками провели операцію на відкритому серці за методикою Ферацці. 

Таке хірургічне втручання, зазначає медик Костянтин Руденко, єдиний спосіб лікування гіпертрофічної кардіоміопатії:

«Це хвороба, яка є генетичною – вона передається із покоління в покоління. Це проблема номер один в світі, адже є причиною раптової серцевої смерті. Коли школярі раптово помирають на фізкультурі або молоді спортсмени на змаганнях – це люди, які мають цю патологію. Ми навчилися проводити діагностику цієї хвороби і її лікування. На даний момент проліковано близько 800 пацієнтів».

В Івано-Франківську прооперували 47-річну жінку. Це місцева мешканка. Операція тривала три години. З них – близько години, каже лікар, на зупиненому серці.

«Операція ця відбувається в умовах штучного кровообігу. Коли серце зупинене, то функцію серця виконує апарат штучного кровообігу»,- розповідає Костянтин Руденко, очільник експертного центру діагностики та лікування гіпертрофічної кардіоміопатії.

Завідувачка кардіологічного відділення міської лікарні Ольга Вербовська зазначає, пацієнтів з таким діагнозом – чимало. Однак, більшість з них – недообстежені й не знають про захворювання:

«На даний час в нас є ще два пацієнта, які знаходяться на лікуванні. Один з них планується на операційне втручання, але там складніша ситуація. В світі та Україні дуже багато пацієнтів мають цю патологію, але не звертаються вчасно до лікарів».

Нині в очікуванні операції – 61-річний Мирослав Косар. Розповідає, до лікарів звернувся з іншою проблемою. А гіпертрофічну кардіоміопатію виявили після МРТ. Медики запропонували хірургічне втручання.

«Мали сьогодні проводити, але це довга операція і виявили ще те, що треба підшивати судини, це займе більше часу»,- розповідає Мирослав Косар, пацієнт ІФ ЦМКЛ.

Пану Мирославу операцію мають провести за місяць. Для цього в Івано-Франківськ знову завітають фахівці інституту серцево-судинної хірургії Амосова.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua