Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Івано-Франківській громаді активно популяризують створення ОСББ. Відео

Новини

ОСББ мають чимало переваг, одна з яких участь у різних програмах та грантах. Це дає можливість для розвитку та покращення житлово-комунальних умов, зокрема деякі з цих програм допомагають розв’язати проблеми енергозалежності.

Створення ОСББ для франківців має чимало переваг. Одна із них  – можливість отримати до 1 млн гривень на встановлення сонячних електростанцій та теплових насосів на своїх багатоповерхівках. Нова програма Фонду «ГрінДІМ», покликана розв’язати проблеми енергозалежності містян. Як скористатися такою можливістю розповіли на спільній зустрічі співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів та Фонду енергоефективності «ГрінДІМ». 

«Зараз всі програми фонду направлені на стимулювання провадження заходів виключно в тих будинках, в яких створено ОСББ і які рішення приймають всі співвласники. Фонд надає грант у розмірі 70% від вартості обладнання: сонячних станцій та теплових насосів, але з обмеженням 1 млн гривень на один будинок. ОСББ провадить заходи, надсилає до нас підтвердження про виконання цих дій, документи купівлі обладнання, повторно роблять сертифікацію енергетичної ефективності та після цього ми виплачуємо грант у розмірі 70%», – розповідає технічний директор фонду енергоефективності Дмитро Сирих.

Раніше в Україні діяла програма «Енергодім», яка надавала можливість для ОСББ утеплювати будинок, встановлювати певні мережі, ремонтувати, робити реновацію будинку. Цією програмою від 2019 року скористалися 10 ОСББ. В умовах війни напрямки та потреби змінилися. У зв’язку з дефіцитом електроенергії, мешканцям пропонують працювати над автономними джерелами світла. 

 «Програма «Енергодім» стосувалась раніше більше комфорту, скажімо так, утеплили, почали менше споживати енергоресурсів, встановили світлодіодні світильники, оновили електрощитові, зробили мережі централізованого або індивідуального опалення, то на цей час – це більш на автономність. Ті ж самі сонячні панелі, станції, насоси, які будуть давати можливість більш автономно по гарячій воді або по опаленню себе почувати»,– розповідає заступник директора департаменту інфраструктури житлової та комунальної політики Геннадій Пономаренко.

Така програма є актуальна для Франківських ОСББ, особливо, для тих будинків, які повністю на електриці. 

«Це життєво необхідно на сьогодні. У нас будинок на електроопаленні, без газу і без отакої системи ми просто не виживемо. Енергетики порадили перебиратися в село на зиму. Але в мене є ВПО, в мене є люди, яким нікуди їхати. Це, що пропонують – це для місць загального користування, для насосу води, для освітлення, щоби це все працювало. Інтернет в нас є оптоволокно. У квартирах хтось зробив собі якісь речі, але без цієї системи буде дуже тяжко», – розповідає голова ОСББ «Набережна 32» Сергій Шевченко.

Учасниками програми Фонду енергоефективності можуть стати лишеоб’єднання співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів. Це ще один «плюс» до рішення створення ОСББ. Нагадуємо, очільник Франківської громади Руслан Марцінків пообіцяв 100 тисяч гривень кожному новоствореному ОСББ після відмови від послуг комунальної управляючої компанії «Комфортний дім». 

«Всі міжнародні програми сьогодні надають кошти для ОСББ, для житлово-будівельних кооперативів. Дуже важливо, що зараз європейці дають 70% коштів безповоротних на те, щоби фінансувати встановлення сонячних панелей, сонячних батарей на будинках, яких власниками є самі мешканці. Тому закликаю місто допомагає, теж дає на енергозбереження сьогодні новоствореним ОСББ по 100 тисяч гривень на кожен будинок. Але також є багато міжнародних програм, які сьогодні допоможуть стати енергоефективними, допоможуть зробити ремонти, і прикладів сьогодні багато. Там, де є ОСББ, там є набагато більше порядку. Нехай не ображаються комунальні управителі чи приватні управителі. Тому я є сторонником ОСББ, сам живу в будинку ОСББ, тому закликаю створювати», – резюмує голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua