Онлайн TV FM радіо FM пауза

В гірському селі Бистрець відкрили меморіальний хрест. Відео

Новини

В гірському селі Бистрець на Прикарпатті урочисто відкрили меморіальний хрест. Його встановили на місці, де колись знаходився будинок польського письменника та філософа, який писав про Гуцульщину – Станіслава Вінценза. 

Станіслав Вінценз оселився в селі Бистрець 1930-го року. Тут почав працювати над першим томом епічної тетралогії «На високій полонині», яка вийшла друком у 1936 році. На цьому місці був будинок, де проживала сімʼя Вінценза. Також саме тут у вересні 1939 його арештували радянські спецслужби. До 1940-го – перебував у в’язниці НКВС у Станіславові. Досвід перебування в ув’язненні він згодом передав у збірці есеїв «Діалоги з совєтами».

Саме на місці, де була хата Вінценза, відтепер височітиме так званий вінцензівський хрест. Автором проєкту є польський архітектор Влодзімеж Вітковський, а втілив його задум в життя гуцульський майстер Василь Славійчук. Кошти на створення хреста – це благодійні пожертви громадян Польщі та України .

Генеральна консулка Польщі  у Львові Еліза Дзвонкєвич каже, такі події мають величезне значення. Адже ще раз об’єднують український та польський народи. Нині ж цей зв’язок вкотре підтвердив Станіслав Вінценз.

Вінценз отримав початкову освіту у Криворівні. Вже пізніше, перебуваючи за кордоном, він тепло згадував про Гуцульщину у трилогії «На високій полонині», написаній польською і вже перекладеній українською мовою.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua