Онлайн TV FM радіо FM пауза

«Залишаємось гідними своїх героїв»: 20 лютого Україна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні

Україна

Щороку 20 лютого в Україні вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні. В цей день згадують трагічні події січня-лютого 2014 року, коли в ході Революції Гідності відбулися масові розстріли протестувальників. 

Тривали ці криваві війни між громадянами та владою 94 дні – з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року. Те, що вшановують тих, хто загинув під час подій Євромайдану саме 20 лютого цілком логічно, адже найбільша кількість людей загинули саме тоді – 48 жителів.   

Декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Микола Кугутяк теж прокоментував ці історичні події:

«Спецпризначенці почали розстріл людей, які чинили мирний спротив. Це змінило докорінно подальший хід української історії, бо ті намагання Януковича, колишнього президента України зберегти владу, опозицію та домовленості громадськість не підтримувала, особливо питання щодо таможного союзу, щоб не залишатися в тіні Росії. Українці виступили рішуче проти і це було збереження гідності, адже інша назва і є «Революція Гідності». Це було виборюванням своєї свободи, свободи своїх дітей, власного європейського вибору.

«Вже 10 років українці виборюють своє право на те, щоб бути одним із європейських народів, яким ми і є, насправді. Боролися і боремось, щоб бути європейського нацією в європейському союзі. Наприклад, Річ Посполита – це обʼєднання поляків, литовців і русинів. Навіть за часів Івана Виговського 1658 в Гадячі за його ініціативою між Польщею і Україною було підписано договір, про утворення у Речі Посполитій третьої складової частини федерації – Великого Князівства Руського. Це унія трьох народів і українці прагнули стати рівноправною складовою цієі держави- Речі Посполитої. Тобто це вже вибір не на користь Росії, а на користь Європи. Тому можна зробити такі історичні паралелі, які показують виборювання українцями свого шляху, своєї гідності та свободи. І ця боротьба триває досі.

Активна фаза революції розпочалася після розгону студентської акції протесту. Революція на граніті, Помаранчева революція чи таки революція Гідності, насправді, завжди основними дійовими особами, активними учасниками була молодь. Роман Гурик, наш франківець, памʼять якого сьогодні вшановується, був одним з тих людей, які йшли впевнено вперед, не боялися і розуміли, що можуть не повернутися.

Більшість майданівців брали участь у антитерористичних операціях, спеціальних операціях, тому зараз і воюють і під час повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України», – підсумував професор.

20 лютого 2014 року став важливим днем у творенні української держави, незалежності та свободи.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua