У лікарні німецького міста Тюбінген можна поїсти будь-якої пори доби. Тут невтомно працює робот-кухар. По суті, це високотехнологічна кухня, на якій усе виконує роботизована рука.
Робот може готувати страви з уже нарізаних і за потреби приготованих інгредієнтів, які бере з холодильника. На кожну йде буквально кілька хвилин. По гарячу їжу приходять і пацієнти, і персонал лікарні.
«Ідеться не про заміну працівників, а про те, щоб робот працював замість персоналу, якого ми не маємо. Нам дедалі важче знаходити працівників для їдалень, тому робот — це просто розумне доповнення», – зазначає Даніела Гарш, комерційний директор лікарні.
Роботизований кухар навчений готувати 120 страв.
«В асортименті є класичні німецькі страви, такі як кенігсберзькі тюфтельки, шпецле із сочевицею або сиром та фрикасе. Маємо страви азійської кухні, такі як рамен, суп фо, удон та рис із кисло-солодким соусом. Також є великий вибір італійської пасти», – розповідає Кевін Дойтмарг, працівник компанії ― розробника робота-кухаря.
Новий сервіс у лікарні має попит. Утім, без живих людей роботизована кухня однаково не обходиться. Саме вони готують усі інгредієнти та розкладають їх по полицях у холодильнику.
Робот-кухар працює в лікарні з травня. Страви коштують від шести до дев’яти євро.