Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Калуші провели майстер-клас з виготовлення сирних коників

Новини

Для юних калушанок провели майстер-клас із виготовлення гуцульських сирних коників. Він відбувся сьогодні, першого травня, у просторі для дітей та молоді ГО «Молодь у дії».

У горах цих коників називають баранцями. А, взагалі, вироби із сиру у Карпатах робили здавна і використовували дуже широко. Таких баранців ставили на паску і несли освячувати. На весіллях баранцями прикрашали весільне дерево. Молодятам робили спеціальні калачики на зап’ястя. У горах пшениця не росла. І люди її намагалися чимось замінити. У тому числі – сиром»,- розповідає майстриня, Вікторія Федорчук.

Вікторія Федорчук живе у селі Прокурава Космацької громади на Косівщині. Каже, традиція виготовляти сирних коників виникла дуже давно у сусідньому селі – Брустури:

«Існує легенда, що колись жінка поставила сушити сир будз, щоб зробити бринзу. Сир упав у гарячу воду. Звідти жінка почала його витягувати – і він набував пластичного стану. Ця властивість і дозволяє виготовляти із сиру різні вироби».

Вікторія Федорчук готується до відкриття хабу у Прокураві, де можна було б емоційно відновитися завдяки гуцульському мистецтву, ремеслам, технікам, культурі.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua