Онлайн TV FM радіо FM пауза

Теплові та сонячні удари, нещасні випадки та опіки: яка небезпека рекордної спеки в Україні?

Новини

Літо – вдалий час для відпочинку на водоймах, прогулянок та розваг. Проте, не варто забувати про шкоду та небезпеку сонця в деяких випадках. До медиків все частіше звертаються із діагнозом – сонячний та тепловий удари.

сонячний удар
https://c4.com.ua/wp-content/uploads/2023/07/untitled-design-5-6.jpg__0_0x0-1024×576.jpg

Синоптики фіксують рекордну спеку в Україні. В зв’язку з цим – варто дотримуватись певних правил безпеки, щоб вберегти себе від сонячних опіків та теплових ударів. 

Український гідрометеорологічний центр представив показники температурної аномалії та індексу зміни клімату. За його дослідженнями, показники температури в Україні обумовлені саме змінами клімату. 

зміна клімату

Сонячний та тепловий удари

Ці досить схожі поняття, насправді, варто розрізняти, але спільне в них те, що обидва стани є небезпечними для життя людини.  

Іванна Дидик, завідувачка відділення екстреної медичної допомоги в центральній міській клінічній лікарні в Івано-Франківську розповіла про небезпеку спеки для здоров’я людини. 

Іванна Дидик

«Тепловий удар – це підвид теплової травми, «найбрудніший» його прояв. Теплова травма – це сукупність патологічних станів, які виникають при надмірному перебуванні в теплому приміщенні при підвищенній температурі та вологості. Також підвидом теплової травми є сонячний удар».

Іванна Дидик наголошує, що не варто плутати тепловий та сонячний удари, адже це два різні стани.

«Сонячний удар виникає тоді, коли відбувається прямий вплив ультрафіолетового сонячного проміння на непокриту ділянку голови. А тепловий удар – це тоді, коли відбувається підвищення температури тіла за 40 градусів при перебуванні у надзвичайно теплому приміщенні. Але він відбувається не тільки через високу температуру навколишнього середовища. Тепловий удар може статися і через погане провітрювання, і в автомобілі із зачиненими вікнами, а також через високу активність чи фізичну роботу в тісному одязі в теплому приміщенні».

Обидва стани є грізними для життя людини та потребують обов’язково звертання за медичною допомогою. А інколи – для інтенсивного лікування в умовах реанімації.

швидка допомога
https://static.ukrinform.com/photos/2019_01/thumb_files/630_360_1548519135-931.jpg

Які ж перші ознаки теплового удару?

«Першими ознаками теплового удару є потьмарення свідомості, порушення серцево-судинної системи, виникнення аритмії. Також – підвищення пульсу, пітливості. В грізних випадках – це може бути відсутність пітливості, галюцинації, порушення координації рухів, втрати свідомості. Інколи можуть бути короткочасні судоми».

Як надати першу домедичну допомогу людині із тепловим чи сонячним ударом?

«Якщо ви підозрюєте, що у людини може бути сонячний чи тепловий удари, то варто ізолювати людину в більш холодне приміщення, охолодити її тіло, але без різких змін температури – адаптивно та поступово. Людину в холодну воду не варто занурювати, а поступово прикладати щось холодне до тіла. Якщо людина в свідомості, то дати попити холодних розчинів. Якщо в людини є позиви до блювання, то покласти її на бік».

Обов’язково викликати бригаду швидкої медичної допомоги.

Аби вберегтися від сонячних та теплових ударів, медики радять пити достатню кількість води, не вживати гостру, жирну їжу та алкоголь. А також одягати відповідний одяг та головні убори.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Лазорик Яна
Лазорик Яна
rai.ua