Онлайн TV FM радіо FM пауза

Польські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличені. Відео

Світ

Діти в Польщі радіють новим правилам: у школах мають скасувати домашні завдання. Проте батьки не впевнені, що це піде на користь.

11-річна полька Ола Козак радіє змінам. Уряд Польщі обмежив кількість домашніх завдань у молодших та середніх класах школи.

«Я щаслива, бо ці домашні завдання мені не надто подобалися. Більшість учнів у моєму класі вранці переписували завдання в того, хто їх зробив, або списували з інтернету. Тож у них не було сенсу», – каже Ола Козак, школярка.

Уряд прем’єр-міністра Дональда Туска скасував домашні завдання на тлі широкої дискусії щодо потреби модернізувати польську систему освіти.

На думку критиків, у ній приділяють дуже багато уваги зубрінню та домашнім завданням і недостатньо — критичному мисленню та творчості.

Тепер учителі більше не даватимуть обов’язкових домашніх завдань дітям з першого по третій клас. У четвертому-восьмому класах домашнє завдання буде необов’язковим, і його не враховуватимуть, коли ставитимуть оцінки.

Зміни подобаються не всім. Навіть батьки Оли розділилися в думках.

«Якщо щось допоможе учням діставати більше задоволення від навчання, то, мабуть, це для них добре», – пояснює Павел Козак, тато Оли.

«Мені це не подобається, бо (домашнє завдання) — це спосіб закріпити вивчений матеріал. Це також допомагає бути в курсі того, чого насправді навчилася дитина й що відбувається в школі», – наголошує Магда Козак, мама Оли.

Голова польської профспілки вчителів уважає, що домашні завдання скасували без належних консультацій з викладачами.

«Загалом учителі вважають, що це сталося надто швидко, надто поспішно», – розповідає Славомир Броняж, голова польської профспілки вчителів.

Про скасування домашніх завдань заговорили, коли 14-річний Мачек Матушевський виступив під час передвиборчої кампанії Дональда Туска й сказав, що діти не мають часу на відпочинок.

«Це проблема всіх польських шкіл: порушуються права дітей. Приміром, право на відпочинок. У вихідні ми робимо домашні завдання, а щопонеділка проводять контрольні роботи. І задають стільки, що не лишається часу на відпочинок», – каже Мачек Матушевський, школяр.

Варто зазначити, що кожен новий уряд Польщі намагався внести зміни до системи освіти. Нинішній обіцяє підвищити зарплати вчителям та провести інші реформи.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua