Онлайн TV FM радіо FM пауза

Спеціалістів з розслідування воєнних злочинів навчають детективи Великої Британії

Новини

Україна запросила двох британських детективів для навчання поліцейських, які розслідують воєнні злочини – включаючи тортури, масові вбивства та викрадення дітей росіянами. Ці детективи очолювали розслідування деяких із найгучніших справ Великобританії, таких як зникнення шеф-кухаря Клаудії Лоуренс і вбивство письменниці Гелен Бейлі.

Про це повідомляє Національна поліція України.

Це перший випадок, коли Британія проводить таке навчання для української поліції. Про це розповіли детективи-ветерани в ексклюзивних інтерв’ю «The Telegraph» після повернення з місії.

«Нічого з того, що я досяг за час своєї поліцейської кар’єри, не можна порівняти з тим, чого досягають ці люди», – зізнався Дай Малін, колишній керівник відділу особливо тяжких злочинів у Північному Йоркширі та Клівленді, нагороджений королівською поліцейською медаллю за роль у розслідуванні вбивства, тероризму, сексуальних нападів та викрадення.

Українські слідчі віком 20-30 років приїхали з Сум, Чернігова та Херсону – міст, які зазнавали постійних бомбардувань. Один з них приїхав через добу після того, як його квартиру зруйнував російський снаряд.

Двоє молодих українських поліцейських, яких вони готували, отримали серйозні поранення, а двоє їхніх колег були вбиті внаслідок російського обстрілу буквально через кілька днів після того, як колишній старший детектив Малін та його колега, колишній старший слідчий офіцер Фрейзер Вайлі, повернулися до Великобританії.

«Я розповідаю всім, з ким спілкуюся – друзям, родині – про те, що вони пережили. Моя дружина зробила плюшевих ведмедиків і відправила їх маленьким дітям. Це просто невеличкий жест, але я відчуваю себе безпорадним через те, що ми не можемо зробити для них більше. Вони майже в пастці цієї війни»,- розповів Дай Малін.

«Ми всі маємо справу з вбивцями. Під час викрадень ми всі маємо справу з потенційно катованими людьми, але в українських поліцейських це відбувається кожного дня, в той час як в Великій Британії ми маємо розкіш поставити ногу на м’яч і взяти тайм-аут».

За два тижні британські детективи надали українським слідчим перевірені британські моделі поліцейської діяльності для збору доказів, охорони місць злочину, отримання найкращих результатів під час допитів свідків і потерпілих та створення якомога більш обґрунтованих справ для Міжнародного кримінального суду. Навчання проводилось в Польщі.

«Вони продовжують йти вперед, і коли їх питаєш чому, вони відповідають: «Тому що ми поліція». І це вся їхня відповідь. Вони хочуть, щоб росіяни були притягнуті до відповідальності»,- сказав колишній старший слідчий офіцер Фрейзер Вайлі.

Двоє британських офіцерів створили сторінку на фандрайзинговій платформі JustGiving, щоб допомогти зібрати гроші для дружин і дітей українських поліцейських.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua