Онлайн TV FM радіо FM пауза

Цукровий діабет: як відсвяткувати Великдень без шкоди для здоров’я?

Цукровий діабет: як відсвяткувати Великдень без шкоди для здоров'я? Новини

Діагноз «цукровий діабет» не означає відмову від улюблених страв та святкових застіль. Навіть на Великдень, коли на столі рясніють солодкі паски, м’ясні страви та інші спокуси, можна насолодитися святом без шкоди для здоров’я. Головне — це правильно спланувати меню, орієнтуючись на страви з мінімальним вмістом жирів та простих вуглеводів.

Про це пише на сторінці «Facebook» Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб

Цукровий діабет – це захворювання, при якому організм не реагує на підвищення глюкози у крові. При цьому захворюванні порушена секреція гормону інсуліну.

Інсулін — це гормон, який допомагає глюкозі потрапити в клітини організму. При діабеті 2 типу вироблення інсуліну не припиняється, але з часом клітини стають нечутливими до нього. Захворювання ускладнюється розвитком супутніх захворювань багатьох органів — особливо страждають нирки та судини. Перебіг цукрового діабету вкрай посилює зайва вага: дія інсуліну ще більше зменшується, а дія цукрознижувальних препаратів слабшає. Зниження ваги навіть на 5% вже значно покращує перспективу та самопочуття.

Як відсвяткувати Великдень без шкоди для здоров’я?

• Дотримуйтесь графіку прийому їжі. Уникайте перекусів та не переїдайте. Постійні перекуси можуть призводити до стрибків рівня глюкози в крові.

• Зменшіть кількість цукру та підсолоджувачів. Наприклад, замініть цукор у випічці на стевію або інші природні підсолоджувачі.

• Відмовтесь від споживання алкоголю. Навіть невелика кількість алкоголю може викликати різке підвищення рівня глюкози в крові, що збільшує ризик ускладнень.

• Замість шкідливих продуктів вибирайте здорові альтернативи. Легкі вуглеводи, трансжири, насичені жири (ковбаси, сосиски, жирне м’ясо та молочні продукти, булочки, білий хліб, картопля, газовані напої, шоколад тощо) також впливають на рівень глюкози в крові, що небезпечно при інсуліновій недостатності. Для Великоднього меню краще обрати нежирні молочні продукти, бобові, сезонні овочі, нежирну рибу або м’ясо, несолодкі фрукти та ягоди. Наприклад, замініть картоплю на селеру, а ковбаси та жирне м’ясо — на курятину або індичку. Булочки і білий хліб можна замінити бездріжджовим хлібом або іншими варіантами з низьким глікемічним індексом.

Святкування Великодня для людей з цукровим діабетом вимагає збалансованого підходу, але з правильно підібраними стравами можна насолоджуватися святом без шкоди для здоров’я. Сучасні рецепти здорового харчування пропонують багато смачних і корисних варіантів, які дозволяють залишатися у гармонії з власним тілом і здоров’ям.

Підписуйтеся на наші канали, щоб завжди бути в курсі важливих новин Івано-Франківська та Прикарпаття.
• YouTube – https://www.youtube.com/@RAITVUA 
• Сайт ТРК «РАІ» – https://rai.ua/ 
• Facebook – https://www.facebook.com/profile.php?id=100063475576480
• TikTok – https://www.tiktok.com/@trkrai?is_from_webapp=1&sender_device=pc

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua