Онлайн TV FM радіо FM пауза

Що варто знати про гострі кишкові інфекції?

Що варто знати про гострі кишкові інфекції? Новини

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – інфекційні захворювання шлунково-кишкового тракту, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Будь-яку хворобу краще не допустити, ніж потім її лікувати, тому Головне управління Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області нагадує всім прості правила, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, що допоможуть уникнути ГКІ:

Підтримуйте чистоту:

– мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

– мийте руки після відвідування туалету;

– вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

– захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлюйте сиру їжу від готової:

– відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;

– для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

– зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

Ретельно готуйте їжу:

– ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

– доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

– сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;

– ретельно підігрівайте приготовану їжу.

Зберігайте їжу при безпечній температурі:

– не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

– зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;

– не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

– не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

– використовуйте чисту або очищену воду;

– обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

– ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;

– не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

У випадку виявлення перших ознак кишкового інфекції (слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея) необхідно терміново звернутись до лікаря.

pros - Що варто знати про гострі кишкові інфекції? - rai.ua

Підписуйтеся на наші канали, щоб завжди бути в курсі важливих новин Івано-Франківська та Прикарпаття.
• YouTube – https://www.youtube.com/@RAITVUA 
• Сайт ТРК «РАІ» – https://rai.ua/ 
• Facebook – https://www.facebook.com/profile.php?id=100063475576480
• TikTok – https://www.tiktok.com/@trkrai?is_from_webapp=1&sender_device=pc

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua