Онлайн TV FM радіо FM пауза

Ризики пасивного куріння та вдихання вторинних аерозолів

Новини

Війна спровокувала підвищення рівня стресу та тривожності серед громадян, що призводить до ризикованої поведінки, зокрема збільшення споживання тютюну. В контексті цього, ДУ Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб нагадує про ризики пасивного куріння та вдихання вторинних аерозолів.

Вейпінг – це процес вдихання та видихання аерозолю, який часто називають парою, що виробляється електронною сигаретою чи подібним пристроєм. Пар зазвичай містить нікотин, ароматизатори та інші хімічні речовини.

Вейпінг, як альтернатива традиційному курінню, стає все поширенішим серед молоді.

По-перше, вейпінг став дуже соціально прийнятним, тому не потрібно виходити на вулицю або до спеціально відведеного місця для куріння, як це відбувається з сигаретами. Це означає, що легені набагато більше піддаються впливу диму протягом дня, що може призвести до проблем з диханням та інших ускладнень.

По-друге, рівень нікотину у вейпі непередбачуваний і часто значно перевищує той, який міститься в сигаретах. Це збільшує ризик залежності від нікотину та інших небажаних ефектів.

По-третє, коли ви курите, олія, яка нагрівається, стає потім дрібними гарячими крапельками, які ви вдихаєте безпосередньо в легені. На жаль, організм не може їх вивести. Як наслідок, забруднюються та пошкоджуються дихальні шляхи , що призводить до респіраторних захворювань, як-от бронхіт і астма. Крім того, вейпінг може спричинити пошкодження легень і такі проблеми з диханням, як хрипи, кашель і задишка.

Нікотин може підвищувати артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень, створюючи навантаження на серцево-судинну систему. Не виключені також проблеми зі здоров’ям порожнини рота (неприємний запах з рота, захворювання ясен і втрата зубів). Хімічні речовини в тютюні та електронних сигаретах можуть пошкодити ясна та зуби, що призведе до запалення, інфекції та гниття. Нагрівальний елемент у цих пристроях також може виробляти шкідливі хімічні речовини (формальдегід), які можуть спричинити рак та інші проблеми зі здоров’ям. Варто зазначити, що вейпінг пов’язують із підвищеним ризиком розвитку певних типів раку, включаючи рак легень, горла та ротової порожнини.

З урахуванням цих трьох факторів, ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» наголошує на шкідливості будь яких видів куріння та усвідомлення наслідків цього для власного здоров’я.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua