Онлайн TV FM радіо FM пауза

Розроблено Прогноз розвитку шкідників у липні 2025 року

Розроблено Прогноз розвитку шкідників у липні 2025 року Новини

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області розробили детальний прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту основних сільськогосподарських рослин у липні 2025 року.

Про це пише Головне управління Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області

Липень – найтепліший місяць року, з частими грозами та зливами. Середня місячна температура повітря становить 18-24°C, абсолютний максимум може сягати – 34-39°C, подекуди – до 41 °C.

Підвищення температурного режиму в червні пришвидшило проходження фаз розвитку сільськогосподарських рослин, але не сприяло поширенню хвороб. В деякій мірі друга половина червня сприяла заселеності посівів шкідниками та їх розвитку.

В липні подальший високий температурний режим збільшуватиме шкідливість шкідників, зокрема сисних, листогризучих та плодопошкоджуючих видів. Інтенсивний розвиток хвороб у посівах технічних, овочевих культур та у плодових насадженнях ймовірний лише за наявності опадів. Тому моніторинг фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин матиме важливе значення в регулюванні чисельності шкідливих організмів, своєчасному застосуванні засобів захисту рослин.

rosd - Розроблено Прогноз розвитку шкідників у липні 2025 року - rai.ua

Так, в посівах озимих і ярих зернових культур до огрубіння зерна харчуватимуться і розмножуватимуться пшеничний трипс, злакові попелиці, цикадки. За умов теплої сухої погоди липня (температура повітря 29-30°С, вологість 35-50%) збільшуватиметься кількість сисних комах, які викликатимуть щуплість та значне зниження ваги зерна.

З настанням воскової стиглості зерна з’являться крилаті особини попелиць, які перелітатимуть на пізніше достигаючі посіви зернових культур, а також дикорослі злаки, згодом на сходи падалиці.

  • Хлібні клопи, осередками, продовжуватимуть завдавати шкоди посівам зернових культур. Пошкоджені зернівки стають щуплі, зморшкуваті, зі слідами уколу у вигляді темної крапки.

Під дією ферментів знижується пружність клейковини, підвищується її розтягнення і, як наслідок, погіршуються хлібопекарські якості борошна, знижується схожість і якість зерна.

  • В колосках пшениці, ячменю, жита дозріваюче зерно пошкоджуватимуть хлібні жуки та жужелиця, що осередково може призвести до зменшення маси зерна.

📌 Прочитати або завантажити весь документ з детальними рекомендаціями можна за посиланням https://vetif.gov.ua/images/Prognoz_07.2025.doc

Підписуйтеся на наші канали, щоб завжди бути в курсі важливих новин Івано-Франківська та Прикарпаття.
• YouTube – https://www.youtube.com/@RAITVUA 
• Сайт ТРК «РАІ» – https://rai.ua/ 
• Facebook – https://www.facebook.com/profile.php?id=100063475576480
• TikTok – https://www.tiktok.com/@trkrai?is_from_webapp=1&sender_device=pc

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua