Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Калуші перевірять, як підприємці продають спиртне і цигарки

Міська влада упевнена: у Калуші — значний резерв для наповнення міського бюджету від продажу підакцизних товарів. Працівники управління економічного розвитку міської ради зробили контрольні закупки у кіосках міста і з’ясували: у жодному їм не видали чеку. При цьому підприємці у ціну товару закладають 5% «акцизу», а до бюджету його не сплачують — якщо не видають чек.

Днями на засіданні виконавчого комітету Калуської міської ради створили робочу групу, яка буде моніторити роздрібний продаж підакцизних товарів, інформують ”Вікна”.

В. о. заступника міського голови Василь Турчин «Вікнам» пояснив: повноваження контролюючого органу має лише Калуська ОДПІ. А робоча група буде здійснювати моніторинг — чи має об’єкт господарювання ліцензію на продаж акцизного товару і — чи видає покупцям чеки.

Нагадаємо, з цього року введений акцизний збір за продаж підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, пальне) — у розмірі 5%. Збір підприємці закладають у вартість товару і навіть тривалий час у крамницях висіли оголошення про подорожчання, наприклад, цигарок на 5% через введення акцизного податку.

Акцизний збір має надходити до міського бюджету. Це відбувається у тому випадку, якщо покупець отримав чек. Якщо ні, то вигоду отримує підприємець. Тому, вимагати у крамниці чек за придбані цигарки чи спиртне — обов’язок кожного свідомого калушанина, — наполягають у міській владі.

Поки так роблять небагато калушан. За словами Василя Турчина, за березень до міського бюджету надійшло 1,5 млн. гривень від продажу підакцизних товарів. З них — трохи більші, ніж 1 млн. гривень — кошти від продажу пального на АЗС, і понад 400 тис. гривень — надходження від продажу спиртного і цигарок.

На сесії міської ради начальник управління економіки Калуської міської ради Юрій Соколовський повідомив: працівники управління здійснили контрольну закупку у кіосках міста, і у жодному їм не видали чек. «Папірець» видали лише на вимогу, при цьому продавці довго шукали код товару та вводили його у касовий апарат.

Резерв, вважає Василь Турчин, не лише у кіосках, але й в інший закладах торгівлі у місті — кафе, пивбари, крамниці. Адже, й у кафе декларують значно менший продажу спиртного, ніж, за найскромнішими підрахунками, насправді продають.

— По надходженнях від продажу алкоголю і тютюну резерв є, і то — колосальний, — вважає Василь Турчин.

В. о. заступника стверджує: на даному етапі із підприємцями “будуть вести бесіди”. Якщо ті не проявлять свідомість, то міська влада буде звертатися до податкової.

Якщо на продаж спиртного і тютюнових виробів місто ще якось пробує впливати, то із продажем пального на АЗС – складніше. Адже, до міського бюджету надходить тільки акцизний збір від продажу пального за готівку. Акциз від продажу пального по перерахунку поступає до бюджету за місцем реєстрації АЗС. У Калуші, зрештою, як і в інших містах України, бюджетні, комунальні і багато великих підприємств заправляються за «талони», а не за готівку. Тож, надходження до міського бюджету від продажу пального могли б бути значно вищими, якби схема оподаткування у цьому випадку була прописана інакше.

Василь Турчин розповів: нещодавно в Івано-Франківську відбулася нарада за участю представників із міністерств, на якій, зокрема, йшлося і про цю проблему. На нараді представники міністерств пообіцяли опрацювати механізми внесення змін до схеми оподаткування — щоб кошти від продажу пального надходили повністю до місцевих бюджетів.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua