Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Івано-Франківську відкрилась виставка давніх ікон “Молитва за Україну”

29 січня о 15:30 в Музеї мистецтв Прикарпаття відбулось урочисте відкриття виставки ікон “Молитва за Україну”. Ікони можна буде побачити з 29 січня до 24 лютого.

На виставці представлено 16 барокових та фольклорних ікон XVIII – XX століття, це найкращі твори з колекції Катедрального собору Святого Воскресіння Івано-Франківська. Всі ці роботи намальовані прикарпатськими майстрами, однак, за традицією іконопису, не підписані – вважається, що ікони створює Бог, а ізограф (іконописець) є лише його інструментом, повідомляє Стик.

“Сьогоднішня виставка називається “Молитва за Україну”. Ця виставка має на меті зробити діалог між Богом та людиною. В цей час випробувань ікона допомагає краще зрозуміти волю Господню. Іконопис на території Західної України найцікавіший саме період з XVIII по XX століття, в ньому є дуже багато народних та фольклорних елементів. Перш за все, характерною рисою цих ікон є слов’янізація обличь – на них вже зникла візантійська статичність та аскетичність, натомість появляються більш живі лики, обличчя Богородиці та Христа стають все більш схожими до слов’янських”, – розповів Віталій Козінчук, доктор східних церковних наук.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua