Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Івано-Франківську відкрилася виставка незвичних годинників

У мистецькій галереї «Бастіон» – незвичайна виставка настінних годинників. Її авторами є студенти Університету Львівська політехніка Михайло Савчин і Тарас Череп.

Юнаки не просто створюють годинники, вони надають часу оригінальних форм. Михайло і Тарас співпрацюють уже майже рік. А робочий матеріал для свого творчого проекту «2clocks» вони збирали чотири місяці. Це старі вінілові платівки. За допомогою лазера їм надали різноманітних форм, прикрасили чудернацькими малюнками, повідомляє журналіст ТРК “РАІ”.

Хлопці стверджують, попит на такі вироби є: здебільшого, їх замовляють на подарунки. Це підтверджує і арт-менеджер «Бастіону» Ірина Матоліч.

«Уже в перші години виставки з’явилось двоє потенційних покупців годинників», – каже вона. –  Такі роботи в мистецькому середовищі називаються кітч. Тобто, особливої мистецької вартості вони не мають, однак вирізняються ювелірною обробкою і оригінальністю».

Відвідувачі ж сприйняли експозицію по-різному. Студенти Настя і Руслана стверджують, що не проти придбати такий годинник для себе: «Це щось нове, сучасне, дуже оригінальне. Ніколи б не подумала, що таке можна зробити. Потрібно мати велике вміння і головне – уяву».

Натомість викладач художніх дисциплін Педагогічного університету Михайло Гнатюк говорить: «Мені незрозумілі ці орнаменти. В мене є розуміння народного орнаменту, академічного, який прив’язаний до архітектурних стилів. Орнамент – це не просто візерунок. Він несе певне смислове навантаження. А тут трохи нагромаджено різного». Водночас, мистецтвознавець погоджується, що це клопітка робота і вона потребує часу.

Свої роботи майстри презентують не вперше. Франківці уже мали можливість побачити їх на місцевих фестивалях та ярмарках. Цього разу виставка триватиме два тижня.

Та автори не збираються зупинятися на годинниках. Вони продовжують шукати застосування вініловим платівкам, а також вдихати життя й у інші речі, які, здавалося б, уже давно віджили.

Ірина Головенко

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua