Онлайн TV FM радіо FM пауза

Прикарпатські медики розповіли, чим загрожує вживання антибіотиків без призначення фахівця. Відео

Новини

Стійкість бактерій до антибіотиків зростає через зловживання такими препаратами. Прийом антибіотиків потрібно контролювати і призначати якомога рідше.

Надмірне використання таких препаратів, каже лікар-епідеміолог Олег Юрчишин, може спричинити звикання і стійкість бактерій до антибіотиків. А також призвести до неточності встановлення діагнозу пацієнта. Тож навіть на державному рівні вживаються заходи зі стримування антимікробної стійкості.

«Кожен з нас повинен пам’ятати про правильне використання антибіотиків і тільки за призначенням лікаря, чітке дотримання дозування та схеми лікування. Також варто знати, що антибіотики діють тільки на бактерії, і зовсім не діють на віруси, такі як грип і застуда. Ми не повинні ділитися препаратами зі сусідами і рідними чи рекомендувати приймати їм якісь антибіотики, адже вони призначені для конкретного випадку».

лікарі про антибіотики

Та попри це люди продовжують лікуватися самостійно і приймають антибіотики вдома. Ба більше, без призначення лікаря дають такі препарати дітям.

«Діткам потрібно приймати такі ліки тільки тоді, якщо педіатр вважає це доцільним. Є для цього чітка клінічна симптоматика, лабораторні показники і лікар вважає за доцільне призначити дитині антибіотики. І тільки він визначає оптимальне дозування. Пацієнту потрібно чітко дотримуватись тих рекомендацій».

Також, не варто приймати антибіотики без призначення лікаря в сезон ГРВІ та грипу. Адже в цей час, зазвичай, циркулюють вірусні захворювання, а не бактеріальні. А антибіотики на віруси не діють. Відтак, захворювання не лікується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Епідсезон у розпалі: серед вразливих категорій діти до 17 років. Відео

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua