Онлайн TV FM радіо FM пауза

Неймовірно схожих на людей роботів показали на виставці в Пекіні. Відео

Новини

Роботів-гуманоїдів, зовні дуже схожих на людей, показали на Всесвітній конференції робототехніки в Пекіні. Є тут і андроїд, зразком для якого став китайський підліток.

Такі роботи можуть спричиняти ефект «моторошної долини», тобто відчуття відрази від того, що вони надто схожі на людей. Розробники також привезли на виставку робота-прислугу. Він може керувати розумними побутовими приладами та спілкуватися з людьми.

Характерна відмінність нових моделей у тому, що їх оснащено штучним інтелектом. Попередні були просто запрограмовані на певні дії в різних ситуаціях.

«Незалежно від того, чи каже щось робот, чи робить якісь дії у відповідь, усе це згенеровано. Тому він найкраще підходить для складних сценаріїв, таких як обслуговування сім’ї, де ситуація постійно змінюється. У цьому відмінність від промислових роботів», – пояснює Лі Боян, директор однієї з компаній ― розробників роботів.

Є ще андроїд, який уміє грати на музичних інструментах, пише ієрогліфи та повторює рухи з бойових мистецтв. Його також оснастили штучним інтелектом.

«Раніше, щоб навчити роботів рухатися, використовували лише програмування. Але ми зібрали дані про рухи людей і використовуємо метод, який заснований на навчанні. У цьому є кілька переваг. По-перше, рухи робота дуже схожі на людські. По-друге, він може вивчати організовані та логічні способи роботи, схожі на людські», – зазначає Лай Цзе, директор однієї з компаній ― розробників роботів.

Розробники вважають, що вже за три роки андроїдів зі ШІ стане доволі багато, і люди зможуть дозволити собі їх купувати. Деякі відвідувачі вже мріють про світ, у якому люди й роботи житимуть у гармонії.

«Нам у житті бракує спілкування та безпосередньої турботи. Роботи чудово заповнять цю прогалину», – каже гість виставки.

Утім, багато експертів давно побачили велику загрозу в штучному інтелекті. Його можуть використовувати шахраї. За його допомоги можна створювати небезпечні речовини. ШІ також може почати діяти у своїх інтересах, і тоді люди втратять можливість ним керувати. До того ж людство може інтелектуально деградувати, якщо постійно використовуватиме ШІ для виконання всіляких завдань.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua