Українці споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ. І 75% цієї солі потрапляє в раціон з магазинних продуктів.
Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб птше на сторінці «Facebook», що виробник може «маскувати» сіль у ваших улюблених — і навіть не солоних на смак — продуктах, ховаючи її за харчовими добавками. Тому важливо знати кілька простих правил.
Зазвичай кількість солі в продукті вказують у полі «Поживна цінність» на упаковці. Однак не всі виробники це роблять, тож декілька підказок від медиків, як читати будь-яку упаковку.
1. Сіль vs натрій
На упаковці може бути написано «сіль» або «натрій (sodium)». Якщо бачите «натрій», множте число на 2,5 — й отримаєте реальну кількість солі у продукті. Наприклад, 0,8 г натрію = 2 г солі.
2. Орієнтир — на 100 г продукту
Забудьте про розрахунки «на порцію». Виробники часто занижують дані, рахуючи порцію в 20–30 г. Насправді об’єктивний показник — саме кількість солі на 100 г продукту.
Норми прості:
– до 0,3 г / 100 г — чудовий вибір
– до 1 г / 100 г — прийнятний
більше 1 г / 100 г — вже забагато, краще знайти альтернативу або стежити за кількістю спожитого
3. Уважно дивіться склад
Сода, глутамат натрію (E621), бікарбонат натрію, нітрат натрію, розпушувач — це теж джерела натрію.
Підписуйтеся на наші канали, щоб завжди бути в курсі важливих новин Івано-Франківська та Прикарпаття.
• YouTube – https://www.youtube.com/@RAITVUA
• Сайт ТРК «РАІ» – https://rai.ua/
• Facebook – https://www.facebook.com/profile.php?id=100063475576480
• TikTok – https://www.tiktok.com/@trkrai?is_from_webapp=1&sender_device=pc