Онлайн TV FM радіо FM пауза

Таємниця павучиної сили

Неймовірна сила, яку приховують в собі маленькі павуки, вже давно стала темою для коміксів та фільмів.

Проте тепер людство впритул наблизилось до розгадки таємниці павучиної сили. Дослідники в Японії вважають, що знайшли шлях до того, щоб трансплантувати гени від павука-хрестовика з родини кругопрядів до іншого павука -шовкопряда.

Керує дослідами Йошішіко Кувана:

“Ми пересадили ген паука-кругопряда іншому павуку – шовкопряду, і отримали новий тип шовкопряда, у півтора рази ефективніший з комерційної точки зору”, – каже вчений.

Дослідники стверджують, що їм вдалося створити павука, принаймні на 50% ефективнішого за звичайного шовкопряда. Використовувати павуків у шовкопрядильній промисловості завжди було нелегкою справою, оскільки вони не здатні прясти шовкову нитку в таких кількостях, як це необхідно. Значно ефективнішими з цієї точки зору є черв‘яки-шовкопряди та свійські метелики, яких використовують у текстильній промисловості. Є й інші проблеми, пов‘язані з павуками”.

“Павуки можуть бути канібалами, тобто поїдати один одного, а це ускладнює їх розведення. Наприклад, ми кладемо двох із них до однієї ємкості, та коли повертаємось наступного ранку, то знаходимо тільки одного”, – розповідає далі Йошішіко Кувана.

Існує ще питання життєздатності – не в теорії, а на практиці. Проведена в лабораторії генетична зміна покликна значним чином підвищити її.
———————————————————————————————-

Незалежно від того, чи ви переймаєтесь питанням кліматичних змін, чи навпаки, ставитесь до нього скептично, проблема пошуку нових видів палива залишається актуальною. А як щодо нового способу виробництва електроенергії?

Дослідники з Imperial College в Лондоні кажуть, що їм вдалося знайти альтернативне джерело енергії – бактерію. Доктор Патрік Джонс та його команда генетично сконструювали E-coli – поширену бактерію, що живе у кишківнику.

“Після того, як ми оптимізували систему і змусили різні компоненти працювати разом, нам вдалося вплинути на обмін речовин. Йдеться про виробництво речовини, що має назву “пропан”, – розповідає Патрік Джонс.

Бактерії можуть природно виробляти джерела енергії, як от метан і природний газ. Але перевага пропану полягає в тому, що конденсований рідкий пропан займає дуже мало місця порівняно з енергією, яку він виробляє.

Втім, генна інженерія, пов‘язана з кишковою бактерією, – це лише початок. Вчені працюють над використанням ціанобактерії, яка отримує енергію від фотосинтезу, з метою виробництва пропану. Тобто, фактично йдеться про те, щоб, викликаючи за допомогою сонячної енергії процеси в цих бактеріях, створювати нове паливо. Так звана “фотобіотехнологія” наразі існує тільки в теорії, проте, як відомо, все починається з малого.

“Дуже позитивним в даній технології є те, що згодом сонячну енергію можна використовувати для виробництва хімічної енергії. Останню, у свою чергу, можна перетворювати у паливо”, – зазначає Патрік Джонс.

Дослідження в даний час перебуває на стадії концептуальної розробки. За словами Джонса, вони мусять бути впевненими на “10 тисяч відсотків”, перед тим, як перейти до промислового етапу. Якщо дослідження увінчаються успіхом, то незабаром ми зможемо отримати “паливо майбутнього”.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua