Онлайн TV FM радіо FM пауза

Назад до Антикітіри

“Назад до Антикітіри” – таку назву має нова місія морських археологічних досліджень, організаторами якої є Океанографічний музей штату Массачусетс (США) та Управління давньогрецьких морських досліджень. Цього разу обстежуватимуть регіон, де понад 2 тисячі років тому (між 50 і 60 рр. до нашої ери) затонув корабель, повний творів мистецтва.

Проте дослідники не самотні у своїх пошуках: їм на допомогу приходить команда підводних дайверів, озброєних спеціальним обладнанням, що має назву Exosuit.

На вигляд все це нагадує наукову фантастику: вони можуть спуститися на глибину 1000 футів (тобто, понад 300 метрів) і залишатись там протягом кількох годин, не виринаючи на поверхню. Все це – завдяки Exosuit, що забезпечує свободу пересування такого рівня, яка залишається недосягненною навіть для найдосконаліших батискафів.

“Попри те, що на вигляд він нагадує космічний скафандр і здається дуже складним, насправді Exosuit – доволі простої конструкції. По суті, це підводний човен, який ми одягаємо на себе”, – каже археолог Теотокіс Теодулу.

Затонулий корабель був устаткований механізмом, відомим під назвою “Антикітіра”. Його було знайдено 1900 року і тепер він зберігається в Національному археологічному музеї в Афінах. Цей механізм винайшли приблизно 100 року до нашої ери, він вважається одним з найдавніших у світі калькуляторів. Давні греки використовували його для відслідковування циклів сонячної системи. На кораблі було знайдено також чудові античні статуї.

“Антикітерський механізм – це давній предок сучасних комп‘ютерів (можна сказати, перший аналоговий комп‘ютер у світі). Втім, у морі поховано безліч скарбів, які чекають свого часу. Археологи сподіваються, що дана місія приведе до відкриття ще й інших давніх затонулих кораблів. Зрештою, грецьке море – це найбільший музей у Європі, до того ж – малодосліджений”, – передає з острова Кітіра кореспондент Євроньюз Апостолос Стайкос.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua