Онлайн TV FM радіо FM пауза

Гроші, що ростуть під деревами

Ліс – це не лише деревина. Гриби, ягоди, горіхи та інші дари лісу відіграють значну роль в біоекономіці, важливій для мешканців багатьох лісових регіонів. Який внесок може зробити наука?” – запитує кореспондент Євроньюз Деніс Локтьє.

У фінській Карелії чудовий сезон грибів та ягід. Учені, які працюють в рамках європейського дослідницького проекту, розробили систему прогнозування врожайності дарів лісу, якими користується половина населення Фінляндії.

Про її переваги розповідає Кауко Сало, старший науковий співробітник науково-дослідного інституту лісу Фінляндії:

“Наша інформаційна система дійсно корисна, тому що люди хочуть знати, коли йти до лісу по гриби та ягоди для домашнього вжитку або продажу компаніям, які не обкладаються за це податком у Фінляндії.”

Гроші, може, й не ростуть на деревах, але ринкова вартість диких ягід, грибів, горіхів і рослин перевищує 2,5 млрд євро лише в Європі. Частина доходів йде на науку, зокрема, на спеціалізований Інститут лісу Фінляндії, де працює старший науковий співробітник
Ярі Мііна:

“Ми шукаємо зв‘язок між характеристиками лісів і врожаями і можемо виробити рекомендації, як доглядати за лісами, щоб отримувати більше грибів і ягід.”

“А як щодо наступних ланок ланцюга біоекономіки?” Відповідь на це запитання шукав Деніс Локтьє з Євроньюз.

Уже понад 50 років сімейне підприємство в Йоенсуу купує свіжо-зібрані гриби і ягоди у місцевого населення. За кілограм білих грибів платять 4 євро або більше, в залежності від року, каже грибник Матті Конттурі:

“Для мене це побічний дохід. За гарний сезон я можу отримати до 5 тисяч за гриби, якщо маю час.”

Це додаткові гроші, що ростуть у лісі, то чому б ні? Компанія співпрацює з дослідниками у пошуку інновацій, які сприятимуть диверсифікації бізнесу, аби він менше залежав від непередбачуваної погоди.

Власниця компанії Марья Паіванурмі: “Урожаї грибів чи ягід залежать від дощів або температури, отож треба готуватися заздалегідь, але ніколи не знаєш, що станеться. Просто треба жити сьогоднішнім днем, сподіваючись на краще.”

Дослідники працюють над поліпшенням ланцюга від лісу до споживача. По всій Європі вони шукають ідеї, щоб допомогти землевласникам, збирачам, підприємствам і клієнтам отримати більший дохід і більшу віддачу від дарів лісу.

Проект StarTree Європейського інституту лісу координує Роберт Мавзар:

“У Європі є багато прикладів передової практики, тому ми намагаємося вивчити їх, а також впроваджувати їх в лісних регіонах. Звичайно, ми маємо справу з соціальним та культурним середовищем, отож не можна автоматично очікувати, що те, що чудово працює у Фінляндії, буде також добре спрацьовувати у південній Іспанії чи Сербії.”

Ефективний спосіб підвищити доходи полягає в обробці лісових продуктів на місцевому рівні. Ця компанія перемелює ягоди на порошок, який можна змішувати з йогуртом чи іншими продуктами.

Поліпшення маркування теж може сприяти розвитку бізнесу, як вважає Карі Кольйонен, директор “Nordic Vitality”:

“Нинішня система сертифікації не дозволяє маркувати продукти лісу як “органічні”. Отож це те, що можна поліпшити.”

Люди насолоджуються дарами лісу з незапам‘ятних часів. Лісова наука на крок наближає до більш екологічної економіки та оздоровлення довкілля.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua