Онлайн TV FM радіо FM пауза

На Прикарпатті збільшилася кількість випадків вітряної віспи: симптоми, поширення та профілактика. Відео

Новини

На Прикарпатті зросла кількість звернень до медичних закладів із симптомами вітряної віспи у порівнянні з попереднім роком. За словами медиків, у 2023 році показники такі ж, як і були ще до пандемії коронавірусу.

«Якщо порівняти з минулим роком, спостерігаємо ріст захворюваності. Але якщо порівняти з допандемічними показниками, то в принципі захворюваність на рівні до 2020 року», – каже заступниця генерального директора ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ Тетяна Джус.

І якщо частіше спостерігався ріст захворюваності у зимово-весняний період, то тепер медики відзначають більшу активність в осінньо-зимовий час.

Найчастіше вітрянка вражає дітлахів, кажуть фахівці, втім спостерігаються й випадки серед дорослого населення.

«Якщо хворіють у дитячому віці, то це легкий перебіг, тому що це дитяче захворювання. Статистика в Україні стверджує, що щорічно хворіє близько 80% дитячого населення. А якщо хворіють дорослі, то звичайно хворіють важче. Спостерігається висока інтоксикація».

Вірус передається повітряно-крапельним шляхом із потоком повітря на відстань кількох десятків метрів, розповідає заступниця гендиректора центру контролю та профілактики хвороб, Тетяна Джус.

«Якщо для кору, ГРВІ, ковіду контакт має бути близьким – до 2 метрів, то у випадку вітрянки – в межах 20 метрів. Тобто вірус має високу летючість і високу контагіозність. Із 100 хворих – практично 95 хворіють. Інкубаційний період в середньому триває 2 тижні, хоча максимальний – 23 дні. А найбільш заразна людина – в останні 2 дні інкубаційного періоду, 5 днів після висипу».

Також, медики наголошують, що специфічної профілактики не існує, втім потрібно уникати скупчень людей та обмежити контакт з людиною, в якої виявлені ознаки вітряної віспи.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua