Онлайн TV FM радіо FM пауза

На передовій, на кордоні, на морі та в небі: 30 квітня – День прикордонника України

Історичні хроніки

День прикордонника України – професійне свято прикордонників України. Відзначається щорічно 30 квітня починаючи з 2018 року.

«Бути прикордонником – це бути першим. На передовій, на кордоні, на морі та в небі. Це з честю стояти на полі бою, охороняти кордон, битися за наше спільне майбутнє. Це памʼятати усіх побратимів і посестер, які повернулися з бою на щиті. Це славити героїв, котрі тримають стрій та несамовито знищують ворога. З Днем прикордонника України. Перші, з честю»,- зазначає Державна прикордонна служба України.

1992 року свято встановлено в Україні Указом Президента України «Про свято День прикордонника» від 25 травня 1992 року № 308[1] 4 листопада – у день прийняття Верховною Радою України у 1991 році Закону «Про Прикордонні війська України».

Разом з тим, самі прикордонники розділилися у сприйнятті свого професійного свята – ті, що служили в радянських прикордонних військах продовжували святкувати його 28 травня, а офіційні заходи проводилися 4 листопада.

«З метою вшанування мужності та героїзму захисників державного кордону України, враховуючи внесок прикордонників у боротьбу за незалежність України, постановляю: Установити в Україні професійне свято – День прикордонника України, яке відзначати щороку 30 квітня»,йшлося в указі чинного на той час президента України Петра Порошенка.

Саме 30 квітня 100 років тому українські війська, в результаті кривавих, але переможних боїв з більшовицькою Росією вийшли на кордони України та  встановили на ньому державні символи. Це була дата перемоги української зброї та Держави Україна.

«Наші воїни-прикордонники не лише захищають державний кордон, але й разом з усіма Силами оборони та безпеки України боронять нашу державу і людей на різних напрямках фронту. Віримо, що буде такий час, коли українські прикордонники працюватимуть спокійно на всіх ділянках нашого суверенного державного кордону. Робимо все, щоб цей час наблизити. Дякуємо кожному й кожній, усьому складу Державної прикордонної служби за захист, самовідданість, за гідну службу! З професійним днем – Днем прикордонника України»,- привітав службовців Володимир Зеленський.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua