Онлайн TV FM радіо FM пауза

Мир та єдність: 9 травня – День Європи

Історичні хроніки

День Європи, що святкується 9 травня, присвячений миру та єдності на Європейському континенті. Раніше День Європи відзначався 5 травня, але тепер ця дата залишилася про заснування Ради Європи. Перше святкування Дня Європи відбулося Радою Європи у 1964 році.

Європейський Союз почав відзначати свій власний День Європи на ознаменування Декларації Шумана 1950 року, у якій вперше було запропоновано Європейську спільноту з вугілля та сталі, що призвело до того, що цей день називали як «День Шумана» або «День об’єднаної Європи».

«Наша Європа – це добровільне єднання націй, спільнот і мільйонів дуже різних людей, єднання цінностей. І в цьому – справжня європейська сила.Усі разом ми маємо й далі примножувати цю силу, дбаючи про захист життя і спільних цінностей на нашому континенті. Робити все, щоб передати дітям у спадок усю нашу Європу – мирну, об’єднану, ту, у якій справді хочеться жити і яку не зламати ані Гітлеру, ані Путіну… Вони здатні вкрасти у Європи роки миру, але не нашу спільну долю – долю тих, хто перемагає зло, захищає життя та цінує мир»,- зазначив президент України Володимир Зеленський.

«В Україні 9 травня як День Європи відзначається з 2023 року. Його встановлено Указом Президента України від 8 травня 2023 року № 266 «з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру і стабільності на Європейському континенті». І саме 9 травня День Європи як символ єдності та миру на континенті відзначають у країнах Євросоюзу»,- йдеться на сайті Антимонопольного комітету України.

9 травня 1950 року французький міністр закордонних справ Роберт Шуман виступив з ініціативою налагодити в Європі спільну координацію та контроль за важкою промисловістю. Він запропонував розробити принципи спільної політики для досягнення солідарності в цій окремій галузі. Шуман запропонував створити нову форму організації держав у Європі у вигляді «наднаціональної спільноти».

Метою такої спільноти, за словами французького урядовця, було створення механізму попередження воєн, щоб їх не лише «не можна було уявити, а й вони були неможливими». У своїй Декларації він наголошував, що економічна співпраця допоможе підвищити стандарти життя та стане першим кроком до об’єднаної Європи.

«Україна – це Європа. Як і європейські держави, ми відстоюємо цінності усього цивілізованого світу, власне, за це сьогодні воюють наші захисники та захисниці. Спільно з європейськими партнерами ми стоїмо та втілюємо чимало соціальних проєктів задля підтримки людей, які постраждали через війну, задля допомоги нашим дітям, дитинство яких минає під обстріли та сигнали тривоги. Щиро дякую європейським партнерам Івано-Франківщини за солідарність з нашою країною, допомогу й підтримку, які дають змогу відчути, що таке об’єднана Європа»,- пише на своїй сторінці «Facebook» Світлана Онищук Голова Івано-Франківської ОВА.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua