Онлайн TV FM радіо FM пауза

«Музика забарвлює повітря в даний момент»: 28 березня – Всесвітній день фортепіано

Історичні хроніки

28 березня по всьому світу відзначають Всесвітній день фортепіано, щоб об’єднати любителів музичного інструменту та музики загалом. Ідея свята – Нільса Фрама і його групи однодумців, які запропонували Всесвітній день фортепіано відзначати на 88-ий день року, за кількістю білих та чорних клавіш фортепіано.

«Музика забарвлює повітря в даний момент»,- Карл Лагерфельд.

Фортепіано – струнний ударно-клавішний музичний інструмент. Джерело звуку у ньому – металеві струни, які починають звучати від удару покритих повстю дерев’яних молоточків, а вони приводяться у дію натиском пальців на клавіші.

Звичайне піаніно має 88 клавіш, з них 52 білих та 36 чорних. 

Ініціатором впровадження Всесвітнього дня фортепіано є Нільс Фрам – німецький музикант, композитор і продюсер, який живе в Берліні. Він відомий поєднанням класичної та електронної музики та нетрадиційним підходом до фортепіано.

Існують два основні сучасні різновиди фортепіано – рояль і піаніно. Основна відмінність між ними – це розмір музичного інструменту ( рояль більший), а також в струнах – ті, що натягнуті всередині корпусу рояля довші за струни в піаніно, що справляє вплив на гучність і виразність звуку.

Історія виникнення фортепіано сягає корінням у XVI століття. Винайшов його Бартоломео Крістофорі ді Франческо – італійський музичний майстер, спеціаліст з виготовлення клавесинів (1655–1732). Він працював над створенням молоточкового механізму для клавесина.

«Новий винахід, що грає тихо і голосно, має два основні регістри, настроєні в унісон і корпус з кипарису без резонансного отвору»,- описав свій винахід автор.

До наших днів збереглися три інструменти, сконструйовані Бартоломео Крістофорі, які знаходяться в музеях Риму, Нью-Йорку та Німеччини.

Класичне фортепіано складається з 230 струн.

Фортепіано вимагає правильних умов догляду, а також регулярного настроювання, тому що із часом натяг струн інструмента послаблюється. Періодичність настроювання залежить від класу інструмента, якості його виготовлення, віку, умов зберігання й експлуатації. Настроювання, зазвичай, проводиться не самим виконавцем, а спеціальним фахівцем – майстром-настроювачем фортепіано.

Інструменти для настроювання фортепіано

Гру на фортепіано зазвичай називають піанізмом, а виконавця на фортепіано – піаністом. Фортепіано може використовуватися і як сольний інструмент, і разом з оркестром.

Фахівці радять навчатися мистецтву гри на фортепіано ще з дитинства, адже процес складний та довгий.

А яка ваша реакція?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua