Онлайн TV FM радіо FM пауза

«DynaTAC» та Мартін Купер: 3 квітня – День народження мобільного телефону

Історичні хроніки

Щорічно 3 квітня День народження відзначає мобільний телефон. Саме цього дня в 1973 році Мартін Купер презентував світові перший мобільний телефон, ще й зателефонувавши вперше своєму конкуренту.

«DynaTAC» важив близько 1кг та мав розміри 22,5х12,5х3,75см. На його передній панелі було розміщено 12 клавіш, з них 10 цифрових та дві для виклику та закінчення розмови. У«DynaTAC» не було дисплею та ніяких додаткових функцій.

В режимі очікування він міг працювати до восьми годин, в режимі розмови – близько години (за іншими даними -35 хвилин), заряджати його доводилось більше 10 годин. До 1983 року, було створено 5 прототипів «DynaTAC».

Перший дзвінок з апарату стільникового зв’язку було зроблено його конструктором Мартіном Купером, що народився в 1928 році в Чикаго, США, в сім’ї єврейських емігрантів з України, які жили раніше в містечку під Києвом.

Мартін Купер – американський інженер та фізик, член Національної інженерної академії США.

Працюючи в компанії «Motorola», Купер займався вдосконаленням автомобільної радіотелефонної мережі. На початку 1970-х Купер зайняв пост керівника відділу, відповідального за автомобільну телефонію. Саме тоді Купер висловив ідею, що розмір мобільного телефона потрібно зменшити до такого, щоб люди могли носити його з собою в руці. Проблему конфлікту близьких по частотах каналів, а також полегшення конструкції намагалися вирішити кілька фірм, але на початок 70-х років XX століття ніхто в цьому не досяг успіху.

Стоячи навпроти готелю «Гілтон» на Шостій авеню в Нью-Йорку, Купер подзвонив голові дослідницького відділу компанії Bell Laboratories Джоелу Енгелю, що знаходився на прес-конференції в будівлі готелю. Цей телефонний дзвінок зробив революцію в сфері мобільних комунікацій, закріпивши за Купером звання батька мобільного телефону.

«Не пам’ятаю, що він тоді відповів, але, знаєте, мені здалося, що я чув, як скриплять його зуби».

На розробку першої моделі стільникового телефону компанія «Motorola» витратила 15 років і 90 мільйонів доларів.

За свою кар’єру в компанії «Motorola» Купер встиг попрацювати над кількома новаторськими проектами, включаючи перші переносні кишенькові рації для поліцейських і пейджингові мережі. Але головним його досягненням залишається телефонна трубка «DynaTAC» вагою 1 кг, що вважається попередницею всіх сучасних «iPhone» та «Android».

В Україні мобільний зв’язок з’явився у червні 1993 року. 1 липня тодішній президент Леонід Кравчук поспілкувався з послом України в Німеччині.

В Ірпені 2023 року до Дня знань було відкрито Мурал Мартіну Куперу на території Ірпінського ліцею інноваційних технологій ІЛІТ, адже інженер має українські коріння. Його батько народився та проживав у районі міста під назвою Северинівка.

З початком вторгнення рф науковець висловив свою підтримку Україні та Ірпінській громаді.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua