Онлайн TV FM радіо FM пауза

День весняного рівнодення і Всесвітній день горобця, жаб та бібліоманії

Історичні хроніки

20 березня – 79-й день року. В світі в цей час відзначають Міжнародний день щастя, астрології, день весняного рівнодення. А також, Всесвітній день бібліоманії, жаб та горобця.

Про 20 березня пише РАІ з посиланням на DayToday

Весняне рівнодення – це момент, коли схилення Сонця (його відстань від небесного екватора на північ або на південь) дорівнює нулю. У дні рівнодення тривалість дня на всій Землі, крім районів земних полюсів, майже дорівнює тривалості ночі. «Майже», тому що початок дня визначають за появою над горизонтом краю сонячного диска, а не його центру.

У багатьох народів у різні часи весняне рівнодення було початком Нового року. Цей момент слугує відліком для важливих подій у різних релігіях, зокрема в юдаїзмі (Песах), християнстві (обчислення дати Великодня), ісламі (Навруз) тощо. Також, в народі вважалося, що це перший день «справжньої» весни – природа змінювалась на теплішу, танув сніг, розквітали бруньки на деревах.

День бібліоманії (Bibliomania Day), що відзначається щорічно 20 березня, – це свято, присвячене тим, хто має надмірну любов до книг, часто доходить до того, що колекціонує і зберігає їх у величезній кількості. Цей день вшановує бібліофілів у всьому світі і нагадує про тонку межу між здоровою пристрастю до читання і непереборною одержимістю, відомою як бібліоманія.

Якщо бібліофілія – це здорова любов до книг, то бібліоманія характеризується нав’язливою потребою збирати книги, що часто призводить до соціальних, фінансових та особистих проблем. Симптоми бібліоманії включають придбання великої кількості книг без наміру їх читати, одержимість своєю книжковою колекцією і переживання тривоги при думці про розставання з книгами.

Міжнародний день астрології (International Astrology Day) – це свято, яке об’єднує астрологів і любителів астрології в усьому світі. Астрологія виникла внаслідок того, що люди, які не знали законів природи на сучасно обґрунтованому рівні і впродовж сотень років спостерігали певні природні явища і не розуміли суті цих явищ. А тому, обожнюючи небесні світила, приписували їм якусь вищу силу. Попри велику кількість зроблених у паранауці спроб дати фізичне обґрунтування астрології, жодна з них не увінчалася успіхом, і сучасна наука повністю заперечує дієвість астрологічних методик, кваліфікуючи астрологію як псевдонауку і упередження.

Міжнародний день щастя (International Day of Happiness). Подію започаткувала Організація Об’єднаних Націй 28 червня 2012 року. 

  • Ініціатива святкування Дня щастя належить Королівству Бутан.
  • В липні 2006 року був введенний Міжнародний індекс щастя для відображення добробуту людей і стану навколишнього середовища.
  • В Україні існує місто Щастя, також чимало населених пунктів мають похідну назву від слова «щастя».

У 2010 році в календарі з’явилося свято – Всесвітній день горобця. Відзначати його запропонували 20 березня орнітологи (займаються вивченням систематики, етології, фізіології і екології птахів, фенології птахів; проблеми охорони рідкісних видів тощо). Мета відзначення Всесвітнього дня горобця- спільними зусиллями надихнути інших приєднатися до святкувань і залучити якомога більше людей до збереження горобця та середовища його існування по всій планеті.

Також 20 березня Всесвітній день жаб. Свято присвячене вшануванню та збереженню жаб і підкреслює їхню важливу роль для екосистем.

Жаби – сімейство безхвостих земноводних. Перші представники сімейства еволюційно виникли близько 80 млн. років тому в Південній Америці і швидко поширилися по всьому світу. Найбільші жаби можуть досягати довжини 25-50 см і важити більше трьох кілограмів. Жаби – нічні наземні амфібії, що входять у воду лише для відкладання яєць, проте існують і напівводні види і дерев’яні. Зимують у землі. Усі види жаб хижі – харчуються виключно дрібними безхребетними : комахами , хробаками та равликами . Існують великі види, які поїдають інших земноводних, невеликих ссавців та птахів.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua