Онлайн TV FM радіо FM пауза

29 квітня – день футболу, танцю та пам’яті жертв застосування хімічної зброї

Історичні хроніки

29 квітня – 119-й день року. У цей день народився артист французького балету Жан-Жорж Новер, дату його народження відзначають як Міжнародний день танцю. Всеукраїнський День футболу – свято футболістів та шанувальників цього виду спорту. А день пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї був заснований у 2005 році на Десятій сесії Конференції держав-учасниць Конвенції.

Міжнародний день танцю – це всесвітнє свято танцю, створене Танцювальним комітетом Міжнародного театрального інституту, головним партнером виконавського мистецтва ЮНЕСКО. Подія відбувається щороку 29 квітня, що є річницею від дня народження французького балетмейстера Жана-Жоржа Новера (1727-1810), творця сучасного балету.

День прагне заохотити участь та освіту в танцях за допомогою заходів та фестивалів, що проводяться у ці дні у всьому світі.

  • Брейк-данс, що з’явився в США в 70-х роках минулого століття, був визнаний видом спорту і включений в програму Олімпійських ігор.
  • У Китаї існує традиційний «Танець тисячі рук», в якому завжди бере участь рівно 21 танцівниця. Його особливість полягає в тому, що завдяки синхронності рухів глядачам здається, що танцює одна жінка з безліччю рук.
  • У Книзі рекордів Гіннеса є досі ніким не побитий рекорд найдовшого танцю. Він тривав 123 години п’ятнадцять хвилин! Встановила його Каламандалам Хемаленте, 37-річна індійська танцівниця.

Всеукраїнський День футболу – неофіційне свято в Україні. Відзначається щорічно 29 квітня. Саме цього дня 1992 року свій дебютний матч зіграла національна збірна України з футболу.

29 квітня по країні проводяться спортивні заходи, які мають популяризувати футбол серед населення, а особливо серед молоді та дітей.

  • У давнину для гри у футбол використовували м’ячі виготовлені зі сечових міхурів свійських тварин.
  • Шкіряні футбольні м’ячі шиють з 32 окремих клаптиків: 12 чорних п’ятикутників та 20 білих шестикутників.
  • Китайські дослідники змогли обґрунтувати і довести першість Китаю в іграх ногами з м’ячем, тому ФІФА офіційно визнала цю країну батьківщиною футболу.

День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї. У 2005 році на Десятій сесії Конференції держав-учасниць Конвенції щодо заборони хімічної зброї було засновано День пам’яті всіх жертв її застосування. Відтоді кожного року 29 квітня відзначається ця подія.

Хімічна зброя – це зброя масового ураження, заснована на токсичних властивостях хімічних речовин. Вона була створена людьми, аби у воєнний час завдавати велику шкоду цивільному населенню, адже може спричинити смерть через асфіксію, опіки тощо.

Заборона розробки, виробництва, накопичення та застосування хімічної зброї обумовлена жахливими наслідками такого виду масового ураження. У кінці 2013 року до Конвенції приєдналися 98% світових держав, які стали членами ОЗХЗ. Уперше Конвенція була підписана в Парижі у 1993 році представниками 130 країн світу, а вступила в силу у 1997.

Росія – учасник Конвенції про заборону хімічної зброї з 1997 року. 27 вересня 2017 року Росія повідомила про повну ліквідацію своїх запасів хімічної зброї, і менш ніж за рік, в березні 2018 року російські військові застосували бойову отруйну речовину нервово-паралітичної дії «Новичок» для замаху на життя громадянина Великої Британії.

Відзначаючи цей День, міжнародне співтовариство вшановує пам’ять всіх жертв хімічної зброї.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua