Онлайн TV FM радіо FM пауза

25 травня – Міжнародний день зниклих безвісти дітей

Історичні хроніки

25 травня кожного року світ відзначає день зниклих безвісти дітейВін проводиться з 2002 року для висловлення європейською спільнотою солідарності зі зниклими дітьми та їхніми родинами.

Ініціатива проведення цього дня виникла у США. 25 травня 1979 року, в Америці, після занять у школі додому не повернувся шестирічний хлопчик Ітан Патц, пошуки якого були безуспішними. Через чотири роки після цього, президент США Рональд Рейган оголосив 25 травня Національним днем зниклих безвісти дітей. У 1984 році в країні було створено Національний Центр пошуку зниклих безвісти дітей, а також дітей, які стали жертвами експлуатації. У 1997 році з ініціативи США було створено вже Міжнародний центр пошуку зниклих безвісти дітей, а також дітей, які стали жертвами експлуатації.

У Європейському Союзі День зникли безвісти дітей проводиться з 2002 року для висловлення європейською спільнотою солідарності зі зниклими дітьми та їхніми родинами.

За даними Єврокомісії, в ЄС щороку 250 тисяч дітей оголошують у розшук. В Україні щороку реєструється близько 4 тис. випадків зникнення дітей.

«Зникнення дитини –  невимовна трагедія та горе для батьків та близьких. Коли дитина потрапляє у незнайоме місце та позбавлена зв’язку з рідними, виникають серйозні ризики для її життя та здоров’я, небезпека потрапляння у ситуації насильства, торгівлі та експлуатації. Україна вже вісім років потерпає від збройної агресії рф. В умовах війни збільшуються випадки зникнень дітей. Постійні обстріли, примусова евакуація, депортація, хаотичні переміщення, втечі, викрадення – не повний перелік факторів, які є каталізаторами цього явища. З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну на гарячу лінію Уповноваженого звернулись 1164 особи щодо розшуку 1918 дітей. Переважно це діти з Донецької (зокрема м. Маріуполь), Київської та Харківської областей»,- йдеться на сайті «Уповноважений Верховної Ради України з прав людини».

Офіційний символ цього дня – зображення квітки незабудки. 

Причини зникнення безвісти дітей є наступними:
1) діти самостійно йдуть з дому (за даним поліції 75% зниклих дітей – це підлітки у віці 13-17 років, які їдуть з дому. Дітей спонукають іти з дому такі причини, яка неблагополучна родина, в якій нехтують батьківськими обов’язками, перехідний вік, суперечки з батьками);
2) дитина загралася і заблукала (причиною є неуважність та недбалість дорослих);
3) дитину викрали або вбили.

«Міжнародне право та вітчизняне законодавство скеровують фокус уваги до потреби захисту прав дітей та особливого захисту держави.
Закон України «Про охорону дитинства» закріплюючи статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів пов’язує це з низкою обставин, в тому числі, у тому числі з викраденням, незаконним вивезенням за межі України, залучення до участі у військових формуваннях або незаконне утримання, у тому числі в полоні»,-
зазначено на сайті Вищої школи адвокатури НААУ.

«Оскільки ви не можете знати про наміри оточуючих, то повинні докласти максимум зусиль, щоб убезпечити дитину, адже ваша дитина – це насамперед ваша відповідальність. Будьте постійно поруч, дотримуйтесь простих правил безпеки»,- йдеться на сайті «Українська громада».

  • не залишайте дитину без нагляду у громадських місцях;
  • встановіть маячок на мобільний телефон дитини, щоб знати, де вона знаходиться;
  • поясніть дитині, що не можна розмовляти і тим більше брати щось у незнайомих людей або проводжати їх, сідати з ними в автівку  (якщо це
  • вже сталося, треба голосно кричати, звати на допомогу та звертатися до перехожих);
  • дитина повинна знати своє прізвище/ім’я та адресу, щоб поліція швидше знайшла батьків;
  • не будьте байдужими до своїх дітей: цікавтеся їхніми захопленнями, прагненнями та тривогами; дитина повинна бути впевненою, що її люблять, що для батьків її здоров´я і життя – завжди на першому місці.
А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua