Онлайн TV FM радіо FM пауза

25 березня – день Служби безпеки України

Історичні хроніки

День Служби безпеки України – професійне свято України. Відзначається щорічно 25 березня у день прийняття Верховною Радою України Закону України «Про Службу безпеки України». Свято було встановлено Указом Президента України Леоніда Кучми 22 березня 2001 року.

СБУ – державний орган спеціального призначення з правоохоронними функціями, який забезпечує державну безпеку України.

Голова: Генерал-лейтенант Василь Малюк з 7 лютого 2023 року
Керівна організація: Президент України
Ключовий документ: Закон України «Про Службу безпеки України»
Кількість співробітників: Засекречено
Бюджет: 35.1 млрд ₴

«День Служби безпеки України. Ми дякуємо всім воїнам СБУ. Пишаємося далекобійністю СБУ. Розраховуємо на міцність спецпризначенців СБУ на фронті. Спираємось на силу СБУ в захисті від операцій ворога проти внутрішньої єдності України. І віримо – віримо, що ефективність СБУ як одного з ключових елементів наших Сил оборони та безпеки України обовʼязково наблизить нашу спільну перемогу. Дякую всім працівникам СБУ, які ефективні заради України! І хай буде світлою памʼять усіх воїнів Служби безпеки України, які віддали свої життя під час захисту нашої держави та людей», – пише про свято Президент України Володимир Зеленський.

25 березня 1992 року – офіційна дата створення української спецслужби. У цей день Верховна Рада прийняла закон «Про Службу безпеки України». І невдовзі особовий склад СБУ склав присягу на вірність народу.

Були прийняті інші закони, що регулюють діяльність СБУ, серед них: «Про контррозвідувальну діяльність», «Про боротьбу з тероризмом», «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», «Про державну таємницю», «Про боротьбу з корупцією» та інші.

Прапор Служби безпеки України

Штаб-квартира СБУ займає в центрі Києва цілий квартал між Володимирською, Ірининською, Паторжинського, Малопідвальною. Головна будівля СБУ розташована на Володимирській вулиці, будинок 33 – у тому самому будинку, де до здобуття незалежності розміщувався КДБ УРСР.

Будівля СБУ

Василь Васильович Малюк – український військовик, генерал-лейтенант, Голова Служби безпеки України з 7 лютого 2023 року. Член Ради національної безпеки і оборони України, входить до складу Ставки Верховного Головнокомандувача з 16 серпня 2022 р. Учасник бойових дій, кандидат юридичних наук.

Василь Малюк, Голова Служби безпеки України

Штандарт – це особливий вид прапора або знамені, який вважається почесним знаком голови держави чи іншого високопосадовця, полотнище правильної геометричної форми; символ держави, військового формування. Почесний персоніфікований знак відмінності глави держави низки країн, інших керівних посадових осіб, що піднімається в місці його перебування.

Штандарт Голови СБУ

Пріоритетними функціями Служби безпеки України були встановлені:

  • Захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного, оборонного потенціалу України, законних інтересів держави та прав громадян від розвідувальної діяльності іноземних спецслужб, підривних посягань з боку окремих організацій та осіб;
  • попередження, виявлення і викриття злочинів проти миру і безпеки людства, тероризму, корупції й організованої злочинності у сфері управління, економіки та інших протиправних дій, які безпосередньо створюють загрозу життєво важливим інтересам України;
  • інформаційно-аналітична діяльність з метою сприяння керівництву України в реалізації зовнішньої та внутрішньої політики України в напрямку побудови держави, зміцнення її обороноздатності та економічного потенціалу, розширення міжнародного співробітництва.
  • соціальний контроль, інформаційно-психологічна безпека громадян України, інформаційна протидія політичній дезінформації, дезорганізуючій політичній інформації.
Відомчі заохочувальні відзнаки Служби безпеки України

Центральне управління Служби безпеки України відповідає за стан державної безпеки, координує і контролює діяльність інших органів Служби безпеки України. До його складу входять Апарат Голови Служби безпеки України та функціональні підрозділи:

  • контррозвідки;
  • захисту національної державності;
  • контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері економічної безпеки
  • контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки;
  • охорони державної таємниці та ліцензування;
  • боротьби з корупцією та організованою злочинністю;
  • боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів;
  • оперативно-технічних заходів;
  • оперативного документування;
  • слідчий;
  • інформаційно-аналітичного, кадрового, правового, господарського, фінансового, медичного та інших видів забезпечення оперативно-службової діяльності Служби безпеки України.

Національна академія Служби безпеки України готує контррозвідників, філологів-перекладачів та фахівців у сфері інформаційної безпеки для української спецслужби. Це єдиний в Україні вищий навчальний заклад такого спрямування.

Національна академія СБ України запрошує громадян України для проходження військової служби за контрактом осіб сержантського і старшинського складу на посадах співробітників охорони.

Основними вимогами під час відбору та прийняття на військову службу за контрактом є:

  • громадянин України;
  • вік – від 18 років до максимального віку перебування на військовій службі (45 років);
  • освіта – не нижче повної загальної середньої освіти;
  • перший контракт – 3 роки;
  • можливо без строкової військової служби;
  • відсутність громадянства чи підданства іншої держави;
  • стан здоров’я та придатність до військової служби за медичними показниками та показниками професійно-психологічного відбору;
  • належна фізична підготовка;
  • відмова від членства у політичних партіях, рухах та інших громадських об’єднаннях, що мають політичні цілі, заборона брати участь в організації та проведенні страйків, заборона заняття підприємницькою діяльністю; заборона займати посади за сумісництвом окрім посад, пов’язаних з викладацькою, науковою діяльністю та медичною практикою.

Перед здачею нормативів абітурієнти проходять медичний огляд та інструктаж із техніки безпеки. Рівень фізичної підготовленості вступників вимірюється за трьома вправами: для хлопців – біг на 100 м, підтягування на перекладині, біг на 3000 м; для дівчат – біг на 100 м, комплексна силова вправа, біг на 1000 м.

У Національній академії СБУ з особливою повагою ставляться до вшанування пам’яті співробітників СБУ, які загинули під час російсько-української війни, що триває з 2014 року.

«Увічнення пам’яті Героїв СБУ – це наша вдячність за подвиг тих, хто не допустив проникнення російського окупанта всередину країни. Наші колеги загинули, намагаючись повернути мир у домівки українців. Вони залишилися вірними військовому і громадянському обов’язку синами України. Їхні імена завжди житимуть у наших серцях,- йдеться на сайті Національної академії Служби безпеки України.

На честь захисників України в Академії названо 14 навчальних підрозділів курсантів, слухачів і студентів. За участі родин загиблих відкрито стели пам’яті, де висвітлено життєвий і військовий шлях співробітників. На території Академії у 2015 році встановлений пам’ятний знак із викарбуваними іменами загиблих колег.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua