Онлайн TV FM радіо FM пауза

18 березня – Всесвітній день вторинної переробки

Історичні хроніки

18 березня відзначається Всесвітній день переробки або Global Recycling Day. Його запроваджено в 2018 році з метою підвищення обізнаності не тільки про важливість утилізації, а й про те, наскільки цінними насправді є відходи як ресурс.

Про це йдеться на сайті «DayToday».

  • За останні 50 років людство використало більше природних ресурсів, ніж за всю попередню історію.
  • Переробка однієї пластикової пляшки економить енергію, якої вистачає на 4 години роботи лампочки потужністю 100 Ватт. Процес переробки пляшки на 20% менше забруднює повітря й на 50% – воду, ніж її виробництво з первинної сировини.
  • Переробка пластику потребує в 2 рази менше енергії, ніж його спалювання.
  • Більш ніж 1,6 мільйона людей в світі зайняті в галузі переробки вторинної сировини.
  • Щорічний внесок індустрії вторинної переробки в світовий ВВП на найближчі 10 років прогнозується в розмірі 400 мільярдів доларів.
  • Переробка вторинної сировини скорочує викиди вуглецевого діоксиду на 700 мільйонів тонн щороку.

Як взяти участь у святкуванні та допомогти екології?

  1. Найперше, що кожен день опиняється в сміттєвому відрі кожної родини – це харчові відходи. Їх, а також інше органічне сміття, таке як обрізані гілки чи скошену траву, найкраще складати в компостну купу. Таким чином утворюються повноцінні органічні добрива для городу, саду чи квітника.
  2. Також побутовим відходам можна подарувати життя, зайнявшись прикладною творчістю. Наприклад, з уламків розбитих чашок, тарілок чи керамічної плитки можна зробити мозаїчне панно, зі старого текстилю – ковдру в стилі печворк.
  3. Вдома варто відмовитися від одноразового посуду
  4. Краще не викидати непотрібний одяг, а віддавати його до благодійних організацій.
  5. Корисно буде не купувати пластикові пакети, а складати покупки в багаторазову сумку з тканини.
  6. За можливості слід віддавати перевагу напоям в скляній та металевій тарі, і взагалі товарам чи упаковкам, що підлягають повторній переробці.
  7. Не зайвим буде дізнатися, де знаходяться місцеві пункти прийому макулатури, батарейок, пластику.
  8. Можна долучитися до програм чи акцій, спрямованих на сортування сміття чи встановлення спеціальних контейнерів у місті.

Це свято популяризує роль вторинної переробки в усьому світі, інформує про переваги, які вона надає, стимулює уряди країн та бізнесові організації розвивати переробну промисловість. Вторинна переробка знижує кількість відходів на сміттєзвалищах та сміттєспалювальних заводах, зберігає природні ресурси, економить енергію, створює нові робочі місця.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua