Онлайн TV FM радіо FM пауза

15 березня – Всесвітній день сну та промов

Історичні хроніки

15 березня – Міжнародний день захисту дитинчат тюленів, Міжнародний день боротьби з поліцейською жорстокістю та боротьби з ісламофобією, а ще Всесвітній день промов та сну.

Всесвітній день сну відзначається щорічно у п’ятницю березня перед днем весняного рівнодення у рамках проєкту Всесвітньої організації охорони здоров’я з проблем сну і здоров’я. За статистикою від безсоння страждає понад 10% населення індустріально розвинених країн, а в кожного другого дорослого жителя землі відмічається один або декілька симптомів розладу сну.

Щорічно 15 березня планета відзначає Всесвітній день промов або Всесвітній день ораторського мистецтва. Подію започаткував Саймон Гібсон у 2015 році на Афінському форумі демократії. Понад 100 країн беруть участь у святкуванні. В честь свята проводять публічні виступи по всьому світу. Мета свята залучити людей до ораторського мистецтва, здолати страх перед публікою та промовами.

Міжнародний день боротьби з поліцейською жорстокістю. Вперше його відзначали в 1997 році з ініціативи двох організацій — Монреальський «Колектив протидії поліцейській жорстокості» і швейцарська група «Чорний прапор». Спочатку дата 15 березня була обрана через її зручності (у 1997 році цей день випав на п’ятницю), але починаючи з 2000 року її стали часто пов’язувати з інцидентом побиття двох дітей (11 і 12 років) швейцарською поліцією.

Подію Міжнародного дня захисту дитинчат тюленів започаткувала Всесвітня організація захисту тварин. Крім того, завдяки старанням волонтерів та правозахисних організацій у 1986 році в деяких країнах з’явилась заборона на використання їхнього хутра.

Міжнародний день боротьби з ісламофобією, що відзначається щорічно 15 березня, є важливою подією в світі, щоб сприяти розвитку толерантності та поваги до релігійного розмаїття. Ісламофобія з’явилась одночасно з початком розповсюдження Ісламу, однак її масштаби були незначними. Різке зростання Ісламофобії усім світом пов’язано із подіями 11 вересня та війнами, які ведуться США у мусульманських країнах. Особливо скандальної відомості набув пастор Террі Джонс, який збирався привселюдно спалити Коран. Цей день є відповіддю на зростаючу хвилю ісламофобії – страху, упереджень і ненависті до мусульман, яка набула епідемічних масштабів у всьому світі.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua