Онлайн TV FM радіо FM пауза

«Фіолетовий день»: 26 березня – день хворих на епілепсію

Новини

Щорічно 26 березня відзначають фіолетовий день або день хворих на епілепсію. Це глобальна низова подія, сформована з метою підвищення обізнаності про епілепсію у всьому світі та розвіяння загальних міфів і страхів щодо цього неврологічного розладу. Що потрібно знати про цю хворобу, як вона виникла та перша допомогу потребуючому при нападі епілепсії.

Епілепсія – це група довготривалих неврологічних розладів, які характеризуються виникненням судомних нападів. Ці напади можуть мати різний характер: від швидкоплинних і майже непомітних проявів, до появи тривалих судом.

«Порушення мозкової діяльності, що характеризується стійкою схильністю до виникнення епілептичних нападів, а також нейробіологічними, когнітивними, психологічними та соціальними наслідками цього стану. Діагноз епілепсії вимагає появи щонайменше одного епілептичного нападу»,- дали визначення епілепсії у 2005 році Міжнародна протиепілептична Ліга та Міжнародне бюро з епілепсії – партнерські організації Всесвітньої організації охорони здоров’я.

У більшості випадків причина хвороби невідома, але у деяких людей епілепсія виникає внаслідок черепно-мозкової травми, інсульту, пухлини головного мозку, зловживання наркотичними речовинами й алкоголем, та з інших причин. Епілептичні напади спричиняються надмірною й аномальною активністю нервових клітин кори головного мозку. У 60 % випадків встановити причину неможливо. Спадкові захворювання, природжені аномалії розвитку та вади розвитку найчастіше спостерігаються у пацієнтів молодшого віку, тоді як пухлини головного мозку й інсульти частіше спостерігаються в осіб похилого віку. Епілептичні напади можуть виникати внаслідок інших захворювань

Понад 50 млн людей у світі живуть з епілепсією, що робить її однією з найпоширеніших неврологічних недуг.

Вилікуватися від епілепсії неможливо, але за умови відповідного лікування епілептичні напади можна стримати у 70 % випадків. Окрім медикаментозного лікування, існує можливість проведення оперативного втручання, проведення нейростимуляції( це дія слабкоімпульсного електричного струму на структури периферичної і центральної нервової системи). Також, може бути корисним дотримання лікувальної дієти.

Близько 1 % людей по всьому світу станом на 2011 рік хворіли на епілепсію, майже 80 % випадків хвороби реєструється у країнах, які розвиваються. Частота нападів має тісний зв’язок із віком людини – в осіб похилого віку епілептичні напади спостерігаються частіше.

Концепція «Фіолетового дня» була ініційована дев’ятирічною Кессіді Меган і була мотивована власною боротьбою з епілепсією. Перший захід «Фіолетового дня» відбувся 26 березня 2008 року, і зараз він відомий як Фіолетовий день епілепсії.

У всьому світі цього дня вдягають фіолетові одяг чи аксесуари та проводять тематичні активності.

Як допомогти людині під час нападу?

Втрата свідомості, крик, посиніння, судоми в руках і ногах, слиновиділення у вигляді піни – так виглядає найбільш поширений розгорнутий напад епілепсії. Після нього людина відчуває сонливість, загальмованість.

«Ваше завдання – не розгубитися і не злякатися, а правильно і вчасно надати першу допомогу. Якщо людина травмувалася під час нападу, він триває понад 5 хв чи невдовзі після першого виник ще один – телефонуйте 103 і викликайте бригаду екстреної медичної допомоги»,– зазначає Центр громадського здоров’я України.

● обережно опустіть людину на підлогу;

● під голову покладіть щось м’яке (наприклад, одяг);

● нічого не кладіть до рота людині;

● поверніть людину на бік, так їй буде легше дихати;

● зніміть окуляри, якщо вони є;

● не стримуйте рухи людини;

● зафіксуйте час початку нападу;

● залишайтеся поруч, доки не припиниться напад і людина не прийде до тями.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua