Онлайн TV FM радіо FM пауза

Спосіб вижити під час посухи: у Зімбабве тисячі селян збирають плоди баобаба на продаж. Відео

плоди баобаба Новини

У Зімбабве тисячі селян збирають плоди баобаба на продаж. Це допомагає їм вижити в посуху, коли врожаї в багатьох гинуть.

«Цього року ми не зібрали врожаю. Виживаємо лише завдяки продажу плодів баобаба. Грошей вистачає лише на кукурудзу та сіль. Рослинна олія — розкіш, бо грошей немає. Іноді я місяць не можу купити мило. Що вже казати про оплату за школу або про купівлю дитячого одягу», – наголошує Лавнес Бхітоні, мешканка Мудзі.

Жінка встає до світанку й, ризикуючи стати здобиччю хижаків, іде збирати плоди. Вибирає більші, а менші залишає слонам і мавпам. Це вікова традиція.

«Плоди мають попит, але цього року їх виросло небагато, тому іноді я повертаюся додому, не набравши й одного мішка», – розповідає Лавнес Бхітоні, мешканка Мудзі.

Покупці пропонують за плоди низьку ціну. Продавши 25 кілограмів, можна купити лише 10 кілограмів кукурудзяного борошна.

«Люди не мають вибору, бо потрібні гроші. Покупці нав’язують нам ціни, а ми не сперечаємося, бо голодуємо», – пояснює Кінгстон Шеро, працівник адміністрації Мудзі.

На підприємствах із плодів баобаба роблять порошок. Потім його експортують до Європи, Китаю та США. За оцінками експертів, 2027 року обсяг світового ринку торгівлі цією продукцією сягне десяти мільярдів доларів.

Нині державне експортне агентство Зімбабве розглядає можливість співпраці із селянками. Воно хоче відкрити переробні підприємства в районах збирання плодів баобаба. Так місцеві жителі зможуть отримувати за свою працю більше грошей.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua