Сіль хоч і сприймається як звичний інгредієнт майже в усіх стравах, але бути з ним треба дуже обережними, адже надмірне споживання солі підвищує ймовірність розвитку гіпертонії, інсульту й інфаркту.
Про це пише на сторінці «Facebook» Центр громадського здоров’я України
Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим вживати не більше 5 грамів солі на добу. Це приблизно одна чайна ложка — і йдеться про всю сіль, яку ми отримуємо за день, включно з тією, що «схована» в готових продуктах.
Понаднормове вживання солі може спричиняти:
- підвищення артеріального тиску аж до гіпертонії;
- затримку рідини в організмі, набряки, дискомфорт;
- додаткове навантаження на нирки і серце.
Найбільший внесок у денну норму споживання роблять продукти промислового виробництва:
- перероблені м’ясні вироби (ковбаси, сосиски, бекон, консерви);
- популярний фастфуд (піца, бургери, картопля фрі);
- солоні закуски (чипси, сухарики, солоні горішки);
- соуси та готові приправи (соєвий соус, кетчуп, майонез, деякі готові суміші спецій).
Проте, до солодких продуктів теж додають сіль. Вона підсилює смак, балансує надмірну солодкість, впливає на структуру випічки та подовжує термін зберігання. Тому печиво, бісквіти, сухі сніданки й десерти можуть містити значущу кількість «прихованого» натрію, навіть без солоного смаку.
Як зменшити споживання солі — практичні поради
Обирайте продукти з нижчим вмістом солі. На пакуванні може бути зазначено або «сіль», або «натрій». Орієнтуйтесь на ці дані: високим вмістом вважається понад 1,5 г солі (0,6 г натрію) на 100 г продукту.
Готуйте вдома частіше. Домашні страви дозволяють контролювати кількість солі. Почніть із простого — зменшуйте її кількість поступово, щоб смакові рецептори звикали. А якщо досолюєте — обирайте йодовану сіль як джерело йоду та дієвий засіб профілактики йододефіциту.
Використовуйте трави та спеції. Часник, орегано, куркума, перець, розмарин, лимонний сік, імбир допоможуть робити страви смаковитими, навіть якщо солі буде менше.
Обирайте менш солоні альтернативи. Замість солоних сирів — несолоні або з нижчим вмістом солі; замість солоних снеків — овочі, фрукти, несолоні горіхи.
Підписуйтеся на наші канали, щоб завжди бути в курсі важливих новин Івано-Франківська та Прикарпаття.
• YouTube – https://www.youtube.com/@RAITVUA
• Сайт ТРК «РАІ» – https://rai.ua/
• Facebook – https://www.facebook.com/profile.php?id=100063475576480
• TikTok – https://www.tiktok.com/@trkrai?is_from_webapp=1&sender_device=pc
