Онлайн TV FM радіо FM пауза

Безвісти зниклі: поліція нагадує куди звертатись при таких обставинах

Новини

З травня 2023 року в Україні працює Єдиний реєстр зниклих безвісти осіб, в якому зберігаються всі дані про військовослужбовців та цивільних осіб, які зникли за особливих обставин та розшукуються. Координацією розшуку осіб та функціонуванням Реєстру опікується МВС України, а первинну інформацію, як правило, вносять органи Національної поліції.

Про це пише на своїй сторінці «Facebook» Поліція Івано-Франківської області.

При зверненні до правоохоронців заявникам необхідно мати:

  • паспорт;
  • документи, що підтверджують родинні стосунки із безвісти зниклою людиною;
  • – сповіщення військової частини про зникнення військовослужбовця.

Окрім цього, рекомендовано, щоб два кровних родичі здали зразки ДНК (батько, мати тощо). Ця процедура є безплатною.

Поліцейські реєструють кримінальне провадження, а інформація про зниклу безвісти за особливих обставин особу надходить до Реєстру. Також у слідчого родичі зниклих безвісти за особливих обставин можуть отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань і пам’ятку про процесуальні права та обов’язки потерпілого.

Поліція Прикарпаття застерігає від публічного розповсюдження персональних даних військовополонених, цивільних, яких незаконно утримує країна-агресор. Адже ці дані можуть використати шахраї задля наживи. Зловмисники виманюють гроші в родин, пропонуючи начебто можливість розмови телефоном зі зниклим або ж послуги щодо обміну чи повернення тіла.

Пошуками українських захисників та захисниць чи цивільних громадян займаються лише уповноважені державою органи. Це відбувається безплатно.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua