Онлайн TV FM радіо FM пауза

24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом: що варто знати про хворобу

poli - 24 жовтня - Всесвітній день боротьби з поліомієлітом: що варто знати про хворобу - rai.ua Новини

24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Центр громадського здоров’я України  нагадує, що це за хвороба, і чим вона небезпечна.

Поліомієліт викликає гострий в’ялий параліч в одного з 200 інфікованих. До 15% паралізованих хворих помирає, зокрема через параліч дихальних м’язів. Діти до 5 років — найвразливіші до поліомієліту.

Збудником поліомієліту є поліовірус, який розмножується в кишківнику після потрапляння в організм людини. Уже за лічені години після враження нервової системи хвороба здатна викликати параліч.

Передається збудник поліомієліту найчастіше від людини до людини фекально-оральним шляхом, а також через інфіковане середовище — воду чи харчові продукти. Інфікована людина може передавати вірус відразу після появи симптомів і протягом наступних двох тижнів. Однак хворі, у яких хвороба перебігає безсимптомно, теж здатні заражати інших.

Період від зараження поліомієлітом до появи перших симптомів може складати від довх до 35 діб. Близько 70% заражених поліомієлітом хворіють безсимптомно, що ускладнює діагностику. Симптоми поліомієліту початковій стадії нагадують грип:

– Лихоманка.

– Відчуття втоми.

– Головний біль.

– Блювота.

– Болі в кінцівках.

Також можуть бути болі у шиї, ригідність шиї та болі в кінцівках.

В Україні востаннє спалах поліомієліту фіксувався в жовтні 2021 року, який ВООЗ оголосила завершеним восени 2023 року.

Водночас рівень показників вакцинації проти поліомієліту в Україні значно нижчий за рекомендовані 95%. За вісім місяців 2024 року в Україні проти поліомієліту за Календарем профілактичних щеплень вакциновано дітей у віці до 1 року — 57,8%, у віці 18 місяців — 56%, у віці 6 років — 52% та у віці 14 років — 46,3%.

«Вакцинація від поліомієліту — не лише особиста справа кожного, а й внесок у здоров’я суспільства. Вакцина захищає дітей і дорослих від небезпечного вірусу, який може викликати параліч і смерть. Завдяки масовій імунізації, сьогодні світ наблизився до повної ліквідації поліомієліту. Кожен вакцинований наближає людство до цієї мети», – наголосив доктор медичних наук, генеральний директор Центру громадського здоров’я Михайло Росада.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua