Онлайн TV FM радіо FM пауза

23 травня – День Героїв України

Новини

День Героїв – щорічне свято в Україні на честь українських захисників. Це свято лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА, діячів ОУН, а також Героїв Небесної Сотні та сучасної національно-визвольної московсько-української війни.

«Сьогодні ми віддаємо данину поваги всім героям нашої країни, тим, хто вписав свої імена у літописи історії, та тим, чия відвага та героїзм виявляються в наші дні. Цей день нагадує нам про мужність, жертовність та велич нашого народу, які є фундаментом нашої незламності. Нехай пам’ять про подвиги наших героїв зміцнює наш дух і надихає нас на нові звершення в ім’я миру та свободи»,- зазначила 10 Гірсько- Штурмова Бригада.

Відзначається 23 травня, але святкові та пам’ятні заходи відбуваються впродовж усього тижня, на який припадає свято.

У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку 23 травня святкувати День Героїв.

Свято було присвячене до сумного дня 23 травня 1938 року, коли у Роттердамі було вбито Євгена Коновальця.


Від 2014 року свято потроху починає визнаватися державними та самоврядними органами, відбуваються культурно-масові заходи, організовані владою.

Після початку неоголошеної московсько-української війни у 2014 році у цей день вшановують пам’ять про полеглих у ній захисників та захисниць України.

Станом на 2019 рік не є офіційним державним святом, але щоразу більше відзначається органами місцевої влади.

У столиці України місті Києві цього дня звершується панахида та відбувається покладання квітів біля меморіального знаку Героям Небесної Сотні.

«Українські Герої – це українці, які жили в різні епохи й захищали рідну землю. Вони ставали до лав руських дружин великого князя Святослава і короля Данила, козацьких полків Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Виговського, Української Галицької Армії Мирона Тарнавського, Січових стрільців Дмитра Вітовського, а також Армії Української Народної Республіки Симона Петлюри, Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця і Степана Бандери, Української Повстанської Армії, бійців АТО/ООС на Донбасі. Сьогодні ж це свято всіх захисників України від російських загарбників»,- йдеться на офіційному сайті профспілки працівників освіти і науки України.

«Милосердя – найблагородніша із людських чеснот. У час, коли наша країна перебуває у стані війни, коли допомоги потребують колеги, управління культури, національностей та релігій ОДА організувало чергову передачу 4 тепловізорів та 4 біноклів для 419 окремого стрілецького батальйону 42 ОМБ, в якому служить головний спеціаліст відділу культури і мистецтв управління Володимир Приймак. Низький уклін кожному Герою, який сьогодні боронить нашу рідну землю»,- вказала Тетяна Бойко, начальниця управління культури, національностей та релігій ОДА.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua