Онлайн TV FM радіо FM пауза

21 жовтня відзначається Всесвітній день йододефіциту

21 жовтня відзначається Всесвітній день йододефіциту Новини

Йод – це ключовий мікроелемент гормонів щитовидної залози (тироксину Т4 і трийодтироніну Т3), які регулюють обмін речовин, зростання і розвиток клітин організму, функціонування його органів і систем, відіграє важливу роль під час вагітності та лактації, підтримує здоров’я шкіри, волосся і нігтів.

Про це пише на сторінці «Facebook» Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб

Через нестачу йоду в ґрунтах регіонів України, віддалених від моря, гірських місцевостях, мільйони українців щодня відчувають наслідки йододефіциту, в зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область. У південних та східних областях дефіцит йоду виражений не так сильно, але там ідуть бойові дії, продовжується міграція населення. Частина території країни, що мала вихід до моря, окупована, що унеможливлює відпочинок на морі наших громадян. Тому, прогнозовано, що після війни збільшиться кількість розладів, пов’язаних з йододефіцитом у дорослих та дітей.

Згідно рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України, щодня організм дорослої людини потребує 150 мкг йоду, під час вагітності та годування груддю – 350мкг. Діти 0-6 років потребуть 90 мкг йоду, 7-10 років – 120 мкг, 11-17 років – лл 150 мкг. Надходження меншої кількості йоду на день вважається недостатнім для нормального функціонування організму, що може призвести до порушень метаболізму та йододефіцитних станів.

Серед наслідків йододефіциту відомі:

• відчуття втоми, слабкість;

• збільшення щитовидної залози (зоб);

• затримка росту та інтелектуального розвитку у дітей;

• зниження розумової діяльності у дорослих, депресія;

• порушення обмінних процесів, послаблення імунітету;

• загроза переривання вагітності;

• рак щитовидної залози;

• погіршення пам’яті та слуху;

• підвищення холестерину (ризик атеросклерозу);

• випадіння волосся, сухість шкіри та ламкість нігтів;

• проблеми з кишківником;

• різке зниження чи підвищення маси тіла;

• відчуття холоду в кінцівках тощо

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є використання йодованої солі для приготування страв, а також додавання до щоденного раціону продуктів, що містять йод: морська риба (хек, минтай, тунець, тріска, лосось, оселедець, скумбрія), морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікра, морська капуста); овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма, фейхоа), гречка, яйця, яловичина, молоко, сир, йогурт та волоські горіхи.

Кількість йоду в молочних продуктах залежить від того, чи містив його корм, який отримувала корова, а також від ступеня обробки молока (в незбираному молоці йоду більше).

За все життя людина споживає близько 3-5 г йоду – всього 1 чайна ложка. Вміст йоду в 1,5г (або ¼ ч.л.) йодованої солі – 65 мкг, в 100г морської риби сімейства оселедцевих, скумбрії – 85 мкг, 100г морської капусти – 150 мкг, 50 г сиру – 15мкг, 1 яйце – 20 мкг, 1 середній банан – 3 мкг.

Йод відноситься до категорії речовин, про які кажуть «маленький та важкенький», його роль для організму безцінна.

iod - 21 жовтня відзначається Всесвітній день йододефіциту - rai.ua
А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua